Vissza a tartalomjegyzékhez

Rimaszombati Andrea
Fiatalokkal a parlamentbe
Interjú Udo Voigttal, az Német Nacionalista Párt NPD elnökével

Miért tartja fontosnak a magyarországi szélsőjobb bevonását, integrálását a saját tevékenységükbe?
- Azért, mert a nacionalista - és nem szélsőjobboldali, ahogyan Ön mondja - mozgalom még fiatal Európában, és nekünk támogatásunkról kell biztosítanunk azokat, akik a globalizáció és a multikulturális társadalom ellen fordulnak. A mostani rendezvény a német-magyar fegyverbarátságról is szól, és engem nagyon lelkesít, hogy ilyen sok fiatal önkéntesen idejön a hősökre emlékezni.

Miért egy illegális szervezettel működnek együtt, hiszen Magyarországon több bejegyzett, legálisan működő szélsőjobboldali párt is van?
- Mivel ennek a mozgalomnak a bajtársai és vezetői az utóbbi időben nagyon sokat tartózkodtak Németországban, jelenlétünk egy viszonzó gesztus feléjük.
Ön szerint Magyarországon miért nem tud a szélsőjobb a parlamentben és az önkormányzatokban fontos pozíciót elfoglalni?
- Talán azért, mert még nem gondolkodtak el arról, hogy ilyen keretek között is hatékonyak legyenek. Ezért is fontos számomra, hogy tanácsaimmal segítsem egy olyan világnézetű párt alapítását, mint a miénk Németországban. Látható, hogy sok olyan fiatal szívét nyerték már meg, akik nem akarnak az élet amerikai útján járni, hanem visszatérnek a nemzethez. Ha sikerül meghódítanunk a magyar fiatalság nagy részét, előbb-utóbb parlamentáris erővé válhatnak a magyar politikában.