Vissza a tartalomjegyzékhez


A Hamasz Sopronban

Január 21-én Sopronban Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és Sárdy Barbara vezetésével megalakult a Hazafias Magyarok Szövetsége. A plakátokon, hirdetéseken a kezdőbetűk feltűnő kiemelésével (HaMaSz) meg is határozták szellemi miliőjüket. Ezt kiegészítette a mozgalom zászlajának bemutatása: a piros-fehér sávok állítólag az Árpád-házra utalnak, a középen lévő turul zöld színe pedig valamilyen módon az „izraeli agressziótól sújtott Libanon”-ra. Néhány „turulos” dal után S. B. a lényegre tért.

Tisztelt Szerkesztőség!

Elmondta, hogy Magyarországon bizonyos körök - a legjobb védekezés a támadás alapon - „leantiszemitáznak” embereket, holott az országban nincs antiszemitizmus. A nemzet valódi problémája, hogy „népirtás folyik a nemzetközi zsidó nagytőke irányításával”. Az énekesnő ezután átadta a szót „nagytiszteletű” ifj. Hegedűs Lórántnak, az ő mondanivalójának lényege: tavasszal ötszázezer embert szeretne az utcára vinni a „szociopata milliárdos” ellen. Miközben megemlítette a „judeo-bolsevik szalámipolitikát”, a lelkész úr is felháborodott az „antiszemitázások” miatt, és elmondta, hogy ő is ilyen indokkal (antiszemita, nacionalista) lett nemkívánatos személy egy baseli konferencián. De megnyugtatta hallgatóságát, hogy őt egy ilyen „cionista-zsidó bolhacsípés” egyáltalán nem zavarja. A közönség lelkesen fogadta az előadókat, egy bakancsos fiatalember időnként a mellére ütött, majd kezét előre lendítve Szálasi nevével buzdította magát, később talán már elfáradhatott, vagy csak elveszítette koncentrálóképességét, és a „jó lenne egy láda sör”-ig higgadt le.
Az alakuló gyűlés után, ha jóleső megelégedettség nem is töltötte el az embert, de legalább képet alkothattunk a magyarországi antiszemitizmussal, illetve az utcai zavargások bizonyos mozgatórugóival kapcsolatban.

Deák Zoltán,
Sopron