Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. M.
RECEPT: muffin

Hazánkban is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok: ezek az apró formákban kisült sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.

Alaprecept 12 db muffinhoz: 3 dl liszt, 1,5 dl cukor, 1-1 csapott kávéskanál sütőpor és szódabikarbóna; 0,75 dl olaj, 2 dl tej, 1 tojás.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a cukorral. Egy másik tálban összekeverjük a tejet az olajjal és a tojással. Összeöntjük, és óvatosan elkeverjük. Nem kell teljesen csomómentesre, és géppel sem szabad, mert akkor nagyon híg lesz. A muffinformát kivajazzuk, lisztezzük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és körülbelül 20 percig sütjük benne a tésztát. Bármivel lehet dúsítani, egyaránt létezik édes és sós változata: például fahéjas-almás, banános-ananászos, csokidarabos, mézes, joghurtos-áfonyás, körtés csoki-forgáccsal, szilvás-túrós, gesztenyés, juhsajtos-olajbogyós, tonhalas, sajtos-diós.