Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ahol kétszer kel fel a nap

A legszebbnek tartott erdélyi település az Erdélyi Szigethegység keleti részében, délre az Enyedi-patak völgyében fekszik, a neve Torockó. A község felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykő hatalmas sziklabérce: jellegzetes formája miatt itt kétszer kel fel a nap. Először - ahogy szokott - pirkadatkor, aztán hirtelen eltűnik az 1130 m magas Székelykő mögé.


Fotó: S. L.

Ott igyekszik tovább a hegy rejtekében, hogy pár perc múlva már teljes pompájában ragyogjon, elhagyván a hatalmas érckövet. Torockónak sok látványossága akad: egyik a főtere, a fehérre meszelt, lenyűgöző szépségű, szász stílusú házakkal, melyek Európa Nostra díjban is részesültek. Ezenkívül gyalogtúrát tehetünk Székelykőre, az öt kilométerre lévő várba és a nyolc kilométerre fekvő bedellői cseppkőbarlangba.
A Székelykő egyik hágója a fekvő emberalak „nyaka”, ahová ötszáz méteres szintkülönbséget leküzdve érkezünk. Némi pihenés után innen már könnyen elérhetjük a Székelykő csúcsát: tiszta időben rendkívüli kilátásban gyönyörködhetünk.
Torockószentgyörgy központjából nyugat felé indulva egy kiadós sétával felkapaszkodhatunk a Torockói vár romjaihoz, mely a Bedellői-havasok oldalában, egy kisebb sziklaormon áll.
Torda, a sóbányászatáról híres közeli város sok jeles történelmi esemény színhelye volt: legfontosabb a templomban megtartott 1568. évi országgyűlés, amelyen - Európában elsőként - kimondták a vallásszabadságot. A templomban az esemény emlékére 2000-ben márványtáblát helyeztek el. A kivételes akusztikájú sóbánya és gyógyhely hatalmas föld alatti termeibe az eredeti falépcsőkön lehet eljutni, és egy ötven méter mély aknába is leereszkedhetünk.
Ezután a Tordai-hasadékhoz is elutazhatunk, mely Erdély egyik leglátványosabb és a legtöbbek által látogatott kirándulóhelye: a Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi-mészkőgerinc között alakult ki. Az 1939 óta természetvédelmi terület megközelítése Mészkő településen keresztül lehetséges. A mintegy három kilométer hosszúságú szurdokvölgy alján, a kétszáz méteres magasságot meghaladó sziklafalak között folyik végig az Aranyosba ömlő Hesdát-patak.