Vissza a tartalomjegyzékhez

Tihanyi Péter
Rémségek háza
Tápióbicskei mészárosnők

Tápióbicskén halálra kínoztak egy ötvennégy éves asszonyt. Az áldozat harmincéves lányát a falhoz szögezték, de ő túlélte a brutalitásokat. Az elkövetők is fiatal nők. Juli és Mazsi. Sokan csak sejtették a faluban, de páran tudták, mi is történik abban a bizonyos házban a Barátság utcában. A miértekre nincs válasz. Csak a félelem lett sűrűbb.


Fotók: Vörös Szilárd

Egy utcabéli ismerős házaspár.
A férj:
- Az egész környék tudta, hogy ezek a magányos nők hogyan élnek, senkit nem ért váratlanul, hogy az idősebbik meghalt.
Az anya és a lánya is magányos volt?
- A párjaik a börtönben vannak. Bűnözők. Ennél többet még név nélkül sem merek róluk mondani, mert a háttérben olyan emberek állnak, akik zokszó nélkül minket is kicsinálnának.
Hogyan éltek?
- Civakodva, nyomorban és szegénységben. Egyik sem dolgozott. Mikor a fiatalnak, a Tímeának a párja, István a börtönbe került, onnantól aztán teljesen lecsúsztak, miután István alkalmi fizetése is kiesett. Volt három kisgyereke Tímeának, de nem tudta őket ellátni, és a gyámügyesek elvették tőle, és nevelőszülőkhöz vitték. Csütörtökön volt a legnagyobb bántalmazás, amibe a Tímea anyja, a Margit bele is halt, csütörtökön délben jöttem haza a munkahelyrül ebédelni, és ott találkoztam Tímeával a Barátság utca végin, és láttam őrajta, hogy szét van verve. Tímea, mondom, ki bántott? Azt mondja, senki. Ha kell, segítünk, csak szóljál. De nem, nem, nem kell, nincs semmi. Kért tőlem két szál cigit, de aztat is úgy, hogy ő nem kért tőlem semmit, aztán elment. Nemhogy kérnie nem szabadott, de ha az a másik két nő, akik megölték az anyját, meglátták, hogy beszélget valakivel, akkor is úgy elverték, mint a lovat.
Mitől, kitől féltek ennyire Tímeáék?
- Újabban nem volt senkijük, csak az a két nő, akik aztán mindenért megverték őket. Tímeáék már a rendőrökben sem bíztak, mert több ízben is kint voltak náluk a testi sértés miatt, látták a rendőrök, hogy kék-zöld mind a kettő, meg véreznek, de mivel azok nem tettek feljelentést, a rendőrök elmentek. Szerintem a rendőrök is féltek, úgy, mint a fél falu. Meg aztán nem is érdekli itt senkit a másik, mindenki azzal van elfoglalva, miből vesz tejet, merthogy nincs munkája.
Ki volt a két elkövető?
- Az egyik itt lakott Tímeáék háza háta mögött, abban a putriban, ahol végül is az utolsó napokban kínozták őket. Aztán ráadásul azok házfoglalók voltak, csak úgy beköltöztek, a rendőrség meg nem tette ki őket. De egyszer csak összeköltöztek, mert a kis házból felmentek a nagyobbikba, ahol a Tímeáék laktak. Ez már télen volt, de utána valamiért a Juli visszament a putriba, illetve hát itt is voltak, meg ott is. Szombaton reggel ötkor keltem, hogy dolgozni menjek, negyed hat körül valaki dörömbölt az ajtón. Tímea állt ott sokkos állapotban, hogy hívjam a rendőrséget meg a mentőt, mert úgy áll, hogy az anyjával összeverekedett, és úgy néz ki, meg is halt. De ezt olyan kételkedve mondta.
Akkor saját lánya ölte meg az anyát?
- Dehogyis. Csak a Timi annyira félt, vagy mi, hogy magára vállalta, de eztet akkor mi még nem tudtuk.
Az anya és a lánya is verték egymást? Vagy őket „csak” a másik két nő verte?
- Nem tudom. Ők úgy el voltak zárkózva mindenkitől, hogy nem lehet tudni.
A feleség: - Én még mielőtt a rendőrök jöttek, láttam, hogy nézett ki a Margit, mert én kísértem vissza Timit a házba. Kék színű volt a feje, de már nem élt. Ahol csak láttam neki a testit, szúrva meg vágva volt mindenfele. A rendőrök azt mondták, szombaton hajnalban három óra körül halhatott meg. A Juli meg a Mazsi biztos, hogy szadisták voltak valahogyan. Mert a Tímeát három vagy négy héttel ezelőtt fölfeszítették a két tenyerin százas szögekkel a falra. Mindkét keze át van szúrva szöggel is, meg késsel is, de ha akart, úgy tudott dolgozni, mint egy férfi, ilyen sebek mellett is. Hogy bírta ki, nem tudom.


Erre a falra szögezték fel Tímeát

A Juli meg a Mazsi a két elkövető?
- Igen.
Hány évesek?
- Az egyik tizenkilenc, a másik huszonnégy. Az egyik elkezdte a kínzást, a másik begerjedt, vérszemet kapott, azt’ ketten csinálták tovább.
Tímea meg csak tűrt? De miért, miért nem szólt?
- Nem mert. Hát legtöbbször még köszönni se mert. Olyan emberek állnak itt a háttérben, meg az elkövetők körül, meg az utcában is, akik vagy gyilkosságért, vagy erőszakos bűncselekményekért ültek.
A férj: - Egyszer a feleségemmel hazahoztuk a Margit nénit, akit most megöltek, mert fölment a polgármesteri hivatalba. Valami segélyt vett föl. Aztán ez a Juli velünk kezdett kiabálni, milyen alapon merjük mi hazahozni, jól pofon is vágta a Margitot ott előttünk, mert hazahoztuk. A Margit néni meg a Timi szociális segélyből éltek, és minden hónapban, amikor kijöttek a segélyért, ott lettek várva, és el lett véve a pénzük, azt ettek, amit a szomszédoktól kaptak, mert olyan nem volt, hogy márpedig nem adom oda, mert nekik oda kellett adni azt a pénzt, különben jött a kínzás.
Melyik volt a kegyetlenebb gyilkos, Juli vagy Mazsi?
- Timi, ő biztos tudja. Hogy a Timi hogy élte túl ezeket, amit csináltak vele, úgy, hogy mindössze van vagy harminc kiló, nem tudom, de a Margit néni se vót sokkal több.
Timi most hol van?
A feleség: - A ceglédi kórházban ápolják, de hiába megyen oda, a rendőrség senkit sem enged a közelébe.
A két áldozat ivott?
- Életemben nem láttam, hogy ittak volna.
És a két elkövető?
- Azok igen. Rendesen. Vodkát vízzel. Amint megkapták a gyest, mert ők sem dolgoztak, a kocsmában voltak reggeltől. Az idősebb drogozott is, füvezett, meg ivott rá. Az egyik elkövetőnek van egy nyolc hónapos, egy egyéves meg egy ötéves gyereke. Tulajdonképpen a Margiték befogadták ennek a nőnek ezt a három gyerekit is.
Pénzért?
- Nem, csak úgy. Vagy félelemből. Vagy nem tudom, miért.
Sehogy se értem, mit veszíthettek volna, ha szólnak. Hogyhogy nem jelentették fel őket? Miért nem hívtak rendőröket?
- Uram, mondom, azok, ha ki is jönnek, azonnal elmennek, még idáig se gyünnek be, mint maga. Ezen a nyáron én hívtam ki egyszer őket, mert mint a maffiafilmekben, egyszer csak megjelent egy csomó autó, bezárták ezt az utat meg ott a másikat, föltépték a kocsijaik ajtaját, és vagy harminc bűnöző kinézetű elkezdett randalírozni. Óriási riadalmat meg felfordulást csináltak a környéken. Betelefonáltam, a rendőrség kijött, azt mikor meglátták őket, kész, vissza is mentek. A bűnözők ütnek, a rendőrök meg elkullognak.