Vissza a tartalomjegyzékhez


Történelemértelmezők az utcai demonstrációk kapcsán is

Évek óta nem szűnik hangot kapni azon vélekedés, miszerint Hazánk 1945-ös felszabadulása a fasiszta iga alól legfeljebb megszabadulásként, de inkább megszállásnak értékelhető. Szerintem is jogos annak szorgalmazása, hogy ezen sorsfordító eseményünk könyvelése összhangba kerüljön a tényekkel. Hogy valójában mi történt 1945-ben, nem függhet attól, ki mit érzett, ez csak a tényektől függ. A társadalom ténybarát történelmi tudatát szolgáló kommunikáció eredményessége érdekében a következő ötletemet fűzöm fel e gondolatmenetre.

Szervezzük meg a szólásszabadság minél hatékonyabb érvényesülését! A kivitelezés igen egyszerű. Csupán markánsan elkülönítjük a népességben lappangó, ide kapcsolódó fő felfogásokat, amelyeket - értelemkifejező rövidítésekkel - megjeleníteni ajánljuk az állampolgárok ruházatán. Most ezeket javasolnánk:
F45 = gallérjukon, hajtókájukon, mellrészükön, kalapjukon-sapkájukon stb. ezt azok viselik, akik a dicső magyar hon szovjetek általi 1945-ös elfoglalását nem átallanak felszabadításnak tekinteni;
M45 = azok hordják, akik csak megszabadultak a náci Németország legyőzésével;
†45 = ez azoké, akiknek 1945 kizárólag romlást, nemzeti tragédiát jelent(ett);
F90 = azok jelvénye, akik a rendszerváltással, a Kádár-rezsim felszívódásával szabadultak fel;
M90 = azok teszik fel, akiknek szabadsága kimerül az aluljáróban stb. alvás jogában, illetve a szegényes fogyasztás kényszerében; az ő alapvető rendszerváltó érzésük a kudarc;
†90 = azok tündökölnek így, akik a rendszerváltást igaztalan hatalmi vereségnek és/vagy teljes körű értékválságnak, kulturális tragédiának élték meg.
A fenti stilizáció többféle haszonnal jár.
1/ Felgyorsítja a kommunikációt (elég ránéznünk valakire, s már tudjuk, melyik érvtárunkat nyissuk meg). 2/ Csatlakozik történelmileg kialakult politizálási-hatalmi jegyeinkhez. 3/ Illeszkedik korunk számítógépvilágához, ennélfogva a fiatalok körében könnyen elterjeszthető. 4/ Szélesen variálható: F45, 90 = kétszer felszabadult (pl. Auschwitzot és Gulágot, illetve Recsket túlélt zsidó); ††45 = totális vereségnek vallják 1945-öt, még fizikálisan vegetáló veterán hungaristák; F45, 90†90 = boldoguló üzletemberekké átvedlett volt keménymodern komcsi vezetők (pl. Berecz János); ††45, 90 = az Átkosban rejtezkedett, mimikrire kényszerített antiszemita nemzeti ellenzék (Csurka és hasonlói).
Elnézést kérek az itt alkalmazott szándékosan frivol formáért, ám valamiképpen ki kellett fejeznem ellenérzésemet a rendre megnyilvánuló történelmi feledékenységgel szemben, amely nagyvonalúan eltekint attól, hogy 1945 a magyar történelemben - minden visszássága dacára - felszabadulás volt.

Fekete György (mentálpedagógus)