Vissza a tartalomjegyzékhez


Békecsapda

A szerző nem valami barátságosan ír a közelgő vatikáni-magyar tárgyalások kapcsán a katolikus egyházról, sőt még a Horn Gyula miniszterelnök és a Vatikán közötti megegyezést is lekicsinylően békecsapdának nevezi. Cikke hangneme és tartalma sajnos emlékeztet a régi idők hangvételére az egyházzal kapcsolatban.
Többek között hosszasan idézi Buda Péter vallástörténészt és valláspolitikai szakértőt (?), aki kikerülhetetlennek tartja egy konfliktus felvállalását az egyházzal szemben. Megdöbbentő nyilatkozat.

Szó van a köztársaságpárti politikáról. Csak nem világos, hogy mit értenek alatta. Magyarországon eddig két köztársaságot buktattak meg. 1919-ben a Tanácsköztársaság vezetői törölték el az 1918-ban kikiáltott Köztársaságot. 1948 után pedig a sztalinista vezetés tette ugyanezt.
Ha az EU-ban lévő köztársaságokat nézzük, akkor sehol sem látni egyházellenes politikát. Sőt, Franciaországban, ahol az egyház és az állam már régen külön van választva, a Francia Köztársaság anyagilag is támogatja az egyházi iskolák és intézmények munkáját. Németországban az állam, illetve a vállalatok szedik be az egyházadót. Ez az igazi köztársaságpárti politika. Oroszországban és Romániában az ortodox egyház rendkívüli privilegizált helyzetben van és az állam abszolút támogatását élvez.
A cikkben szó van a magyar egyházak állami részről történő anyagi támogatásáról. Ha összehasonlítjuk az egyház állami támogatásának nagyságát azokkal az összegekkel, amelyeket az elmúlt másfél évtizedben nem a legoptimálisabb célokra fordítottak (bankkonszolidációk és mások), vagy részben el sem érték a magyar államkasszát (a leszállított szovjet tartozások egy része), akkor az egyházra fordított pénz nagyságrendben messze elmarad ezek mögött.

Harsay György, München

Tisztelt Harsay Úr!

A hagyományos keresztény felekezetek részvétele az őszi kormányellenes megmozdulásokon ténykérdés. Azt állítja, hogy cikkünk újabb konfliktust generál az országban, én azonban megkockáztatnám, hogy egy már létező, és kifejezetten éles szembenállás valós problémáira világítottunk csupán rá. Ami pedig a köztársaságpárti egyházpolitikát illeti, sajnos nem tudunk pozitív példát találni a magyar történelemben. Mint politikai idea azonban tartalmaz egy határtalanul nagy vívmányt állam és egyház kapcsolatában, és ez a kettő szétválasztásának eszméje. Külföldi példái azért sántítanak, mert az Ön által hivatkozott országok egyikében sem valósul meg a felekezeti egyenjogúság elve: számos egyház egyesületi minőségben kénytelen tevékenykedni.
Üdvözli:

Szobota Zoltán