Vissza a tartalomjegyzékhez

Tóth Kata
Soproni séta

Sopron megér egy hétvégét. Különösen az idei télen, kellemes kirándulóidőben érdemes elzarándokolni a patinás kisvárosba, amelynek óvárosa, hangulatos vendéglői igazi kikapcsolódást ígérnek. Az egyetemváros Magyarország nyugati határánál, az Alpok lábánál, Bécstől 60 kilométerre, Budapesttől 220 kilométerre található. A népszavazással Magyarország mellett döntő „hűségváros” az ország egyik legősibb települése.


Fotó: S. L.

Induljunk el egy napfényes délelőtti sétára a központból, a Széchenyi térről. Persze előtte kezdhetünk egy finom teával a helyi Demmer kávézóban. Az üzlethelyiségbe lépve megcsap a teakeverékek zamatos, intenzív illata. Az egyik legízletesebb kuriózum a rózsatea: Congou tartomány rózsaszirmaival édesített teája, különleges aromával.
Sopron már a középkortól gazdag kereskedőváros volt, erről tanúskodik lépten-nyomon minden, különösen a Soproni Múzeum külsejükben-belsejükben egyaránt korhű műemléképületei: a Fabricius-Ház, a Stornó-ház, a Patikaház, a Pékház, a Lábasház, a Várostorony vagy a középkori „Ó” Zsinagóga is. A várkerületben található Tűztornyot Sopron jelképeként tartják számon.
Az egyetemváros egy neves borvidék része: leghíresebb és legrégebbi árucikke a Soproni Kékfrankos, amelyet kellemes fanyarsága tesz egyedivé. A számos pince
és borozó között a legismertebb a Caesar pince, amely a barokk stílusban épült Zöld-ház pincéjében üzemel. A ház a pincén kívül még egy szép reneszánsz udvarral is büszkélkedhet.
Ha február 27-ére esik a városlátogatás, érdemes visszatérni a Széchenyi térre: ezen a napon ugyanis Snétberger Ferenc gitárművész ad szólókoncertet a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Ínyenceknek előtte érdemes közelebbről szemügyre venni a Dömötöri cukrászdát: a társadalmi élet helyi központjában bécsi kávéházra emlékeztető a hangulat, mindig frissek a süteménycsodák, illatoznak a kávék.
Érdemes egy kirándulást tenni Sopron környékén is: a természeti környezet gyógyító hatású alpesi levegője, az erdős hegyoldalak sétaútjai, kilátói, forrásai, a Fertő tó közelsége Sopront hazánk egyik legszebb városává avatják. A várostól délre eső dombvidék, a Lővérek, Sopron legkellemesebb üdülőnegyedének számít.