Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Szerencsétlenség felsőfokon
Renée Zellweger

„Szerencsétlenebb vagyok, mint Bridget Jones” - állítja magánéletével kapcsolatban napjaink egyik legfoglalkoztatottabb színésznője, a harminchét éves, Oscar-díjas Renée Zellweger. Renée-nek eddig kétszer nyílt alkalma átváltozni Miss Jonesszá, az időközben kultikussá lett szingli figurává, akinek csupán két célja van az életben: lefogyni és megtalálni az Igazit. Noha esetében ezek az „átlényegülések” 10-15 kiló súlyfelesleg és némi frusztráció felszedésével jártak, Renée nemrég leszerződött a sorozat harmadik részére is.

Szerencsétlenség felsőfokon


Fotó: Reuters

Bár a filmbeli Bridget a második rész végén férjhez ment, és „megtalálta a boldogságot”, a karakterrel szinte a végletekig azonosuló Renée életét azóta is a szingliség válságai kísérik: százhuszonnyolc napos házasság, tucatnyi visszautasított leánykérés, borba fojtott bánat, anorexia. Egyetlen társa pedig, aki az elmúlt években végig állta a sarat: Woof (Vakkantás) névre hallgató keverékkutyája. A színésznő legnagyobb kívánsága 2007-re, hogy végre utolérje őt a szerelem…
Zellweger texasi lányként nőtt fel, habár apja, Emil Zellweger Svájcban, anyja, Kjellfrid pedig még Norvégiában született. A mérnök édesapa és az ápolónő édesanya mindent megadott a kislánynak: háziállatok serege, rózsaszínű babaszoba. Renée ennek ellenére szívesen dagonyázott a sárban, a babázást unta, moziról pedig tizennyolc éves koráig szinte nem is hallott, mivel szülővárosában 1987-ben épült az első „mozgófilmszínház”. A gimiben még tornász olimpikon akart lenni, keményen sportolt és „pomponlánykodott”. A színészettel először a Texasi Egyetem angol-média szakán került kapcsolatba, ahol a kreditpontok érdekében drámakurzusra adta a fejét. Mire elvégezte az egyetemet, már határozott célja volt: színész akart lenni. Hollywood azonban nem várta tárt karokkal. Renée eleinte Texasban maradva egy helyi toplessbárban pincérkedett, szabadidejében pedig önmagát menedzselve küzdött az epizódszerepekért.
A szerencse A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér forgatásán köszöntött rá, groteszk módon az egyik áldozat szerepében. Ezt követte a Szerelem és egy 45-ös című független film. Alakítása komoly visszhangot keltett. A Jerry Maguire - A nagy hátraarc rendezőjét is ez az alakítás győzte meg arról, hogy neki adja a női főszerepet Tom Cruise oldalán. A furcsa nevű lány olyan hírességeket utasított maga mögé a próbafelvételeken, mint Cameron Diaz és Bridget Fonda.