Vissza a tartalomjegyzékhez


Recept

Bécsi gombócok

Íme egy nagyon egyszerű és ízletes étel receptje nagyanyáink szakácskönyvéből:
Hozzávalók: 4 db szikkadt zsemle, 4 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, reszelt citrom- vagy narancshéj, kb.1,5 dl langyos tej, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A zsemléket vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük egy közepes méretű tálba.
Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Öntsük a cukros, langyos tejet a kockára vágott zsemlére, és a tojásokat is adjuk a zsemlés masszához. Ne feledkezzünk meg a reszelt citrom- vagy narancs-héjról sem! Az egészet dolgozzuk egynemű, közepesen lágy masszává - ha túl lágy masszát kapnánk, kevés zsemlemorzsával szilárdíthatunk az állagán - majd hagyjuk állni negyed órát. A masszából formáljunk kb. 4 cm átmérőjű gombócokat, és süssük őket közepesen forró olajban világosbarnára.
A még forró gombócokat meghempergethetjük kakaóporban vagy fahéjas cukorban, de lekvárral is kínálhatjuk. (E. K.)