Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

50 ezres egyetemi ösztöndíj
Az államilag juttatott hallgatói támogatások új rendszeréről írtak alá nyilatkozatot a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői. Az új rendszernek köszönhetően a következő tanévtől a nehéz sorsú, de jól tanuló főiskolai és egyetemi hallgatók jobban járnak, mint az idei tanévben. A juttatások kisebb részt szociális alapon, nagyobb részt a tanulmányi eredmény alapján járnak majd. Hosszabb távon megvalósulhat, hogy a legjobbak akár 40-50 ezer forintos ösztöndíjhoz is hozzájuthassanak.

Pirula-botrány
Versenyjogi eljárást kezdeményeznek a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYOK) ellen, árkartell vádjával. Feltételezések szerint a gyógyszertárak a törvénnyel ellentétes módon egyeztetik a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát.
A kereskedelmi szövetség szerint az MGYOK törvényellenes módon befolyásolja a gyártókat abban, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását ne engedjék.

Magyarország az EU-ban
Magyarország a legfrissebb adatok szerint öt országot előzött meg az EU-25 fejlettségi rangsorában. Ám hiába lépett be az idén két fejletlenebb ország az unióba, e tekintetben nem fog javulni a pozíciónk. A 2006-2008-as időszakban ugyanis valószínűleg Észtország és Szlovákia is megelőzi hazánkat az egy főre jutó GDP tekintetében, és Litvánia is közel lesz hozzá. A fő problémát a foglalkoztatottság jelenti.

A Malév a legjobb
A Global Traveler magazin által végzett kutatás során a Malév nyerte el a „Best Airline in Eastern Europe”, vagyis a „Legjobb kelet-európai légitársaság” címet. A magazin idén 3. alkalommal végezte el olvasóival közösen a légitársaságokat, repülőtereket, városokat és hoteleket minősítő kutatását. A légi-társaságokat 26 kategóriában minősítették az olvasók, akik személyenként át-lagban 18 nemzetközi repülőjáraton és 21 belföldi járaton utaztak a kutatás nyolc hónapja alatt. A válaszadók 76 százaléka férfi volt, átlagéletkoruk 45 év. (Összeállította: Major Nóra)