Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
A hét arcképe

Hans-Gert Pöttering

Hans-Gert Pöttering német kereszténydemokrata politikust, az Európai Néppárt eddigi elnökét január közepén választotta új elnökévé az Európai Parlament.
A hatvanegy éves politikus az 1979-es első általános európai parlamenti választások óta megszakítás nélkül az EP tagja, így mindenki másnál jobban ismeri Európa politikai és szervezeti felépítését.
A konszenzuskeresőnek ismert Pöttering sikerrel tartotta egyben a ma 277 képviselőt számláló Európai Néppártot, és hozta közös nevezőre az egymástól gyakran igencsak távol álló véleményeket.
A tipikus európai „apparatcsik” benyomását keltő politikus az európai egységesítés egyik fő szószólója volt egész pályafutása során, amit személyes sorsának alakulása is magyaráz. Pöttering a „háború gyermekeként” született 1945 szeptemberében, de a háború utolsó napjaiban elesett apját sohasem ismerte.
Elnökként „a demokratikus, erős és cselekvőképes Európáért” kíván tevékenykedni. Javítani kívánja mind a nemzeti parlamentekkel, mind az Európai Bizottsággal való együttműködést. Elérhetőbbé kívánja tenni az uniót a polgárok számára, tovább akarja erősíteni a kultúrák közötti párbeszédet, de legfontosabbnak az alkotmányozási folyamat továbbvitelét tartja. Úgy véli, hogy „mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az alkotmányos szerződéstervezettel elindított reformfolyamat elérhesse a célját”. Bár elkötelezett katolikus, elnöksége alatt nem fogja támogatni - szemben frakcióvezetőként a témában tanúsított határozott állásfoglalásával -, hogy a leendő európai alkotmányba bekerüljön a zsidó-keresztény múltra való hivatkozás. Ugyanakkor határozottan kiáll az európai értékek hangsúlyozása mellett. Mint mondja: „Értékek nélkül ennek az uniónak nincs jövője. Ezért olyan fontosak az értékek.”