Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Csillagháborút indít Kína
Százezer darabra hullott a műhold

Újraéledhet a fegyverkezési verseny az űrben azt követően, hogy Kína egy közép-hatótávolságú rakétával kilőtte egyik saját, használaton kívüli meteorológiai műholdját. Ehhez hasonló tesztre húsz éve nem került sor, amióta a Szovjetunió és az Egyesült Államok felhagyott a műholdakat célba vevő ballisztikus kísérletekkel.

Bár az eset kapcsán Kína azt állította, hogy nincsenek támadó szándékai, amerikai politikusok és szakértők szerint ez világos üzenet volt az ázsiai ország részéről, hogy az Egyesült Államok nincs egyedül az űrben. Az elmúlt években Kína egyre offenzívebb magatartást tanúsított az űrben is; több esetben lézerrel céloztak meg például amerikai kémműholdakat. Mivel a katonai felderítés, megfigyelés és kommunikáció műholdak segítségével történik, a kínai kísérlet az Egyesült Államokat is érzékenyen érinti.
A közép-hatótávolságú rakétát a Szecsuán tartományban található Hszicsang Űrközpontból lőtték fel még január 11-én, de csak egy héttel később számoltak be róla. A kínaiak által használt ballisztikus fegyver nem volt robbanótöltettel ellátva, a nyolcszáz kilométer magasban keringő műhold megsemmisítéséhez a kilőtt rakéta mozgási energiáját használták fel, vagyis maga az ütközés képes volt darabokra törni a műholdat. Éppen ezek a darabok aggasztják a szakembereket: az ütközés következtében ugyanis a kilőtt műhold akár több százezer kisebb-nagyobb darabra esett szét, amelyek közül egyesek más műholdakban is kárt tehetnek a későbbiekben.
Mivel az Egyesült Államok hadserege egy seregnyi műholdat használ kommunikációra, felderítésre, navigációra, egy katonai műhold kilövése nyílt támadás lenne az ország védelmi rendszere ellen. Mindemellett egy „civil” kommunikációs vagy meteorológiai műhold elvesztése is óriási károkat okozna.
Az Egyesült Államok és a Szovjetunió közel húsz éve felhagyott saját műhold-elhárító programjával, részben a törmelékprobléma miatt. Az Egyesült Államok 1985-ben hajtott végre utoljára sikeres műholdkilövést ballisztikus fegyverrel. Ezt követően 1997-ben egy nagy teljesítményű infravörös lézerrel akartak kilőni egy műholdat, de a lézer felmondta a szolgálatot. A Washington Postnak névtelenül nyilatkozó kormányhivatalnok szerint a jelenlegi kísérlet - szemben az elmúlt évtizedekkel, amikor széles körű kooperáció bontakozott ki az űrkutatásban - újra fegyverkezési versenyhez vezethet.