Vissza a tartalomjegyzékhez


Légadó

A magas költségvetési hiányra hivatkozva újabb adónem bevezetéséről döntött a kormány. A „Lakossági hozzájárulás az egyéni célú levegőfelhasználáshoz” nevű adó - melyet a köznyelv csak légadóként emleget - óriási felháborodást váltott ki. Az indulatok csillapítása érdekében az illetékes tárca tárca nélküli illetékese sajtótájékoztatón tájékoztatta a sajtót: kiderült, szó sincs a levegő megadóztatásáról, csupán a levegőben található oxigén után kell majd járulékot fizetni!

Luft-Ájer Béláné, légvédelmi osztályvezető azt is elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a levegő soha nem volt ingyenes, csak az állam eddig átvállalta az egyéni fogyasztók terheit. „Nem igazságos - fejtette ki az illetékes -, hogy azon állampolgárok adójából is támogassuk az oxigénfogyasztást, akik nem használnak levegőt.” Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy maga a „levegőt vesz” kifejezés is onnan ered, hogy eredetileg meg kellett vásárolni a terméket.
Hazánk a lakosság levegőellátását alapvetően öt forrásból - északról, délről, keletről, nyugatról, illetve fentről - biztosítja, azonban a mindig bizonytalan keleti piacok miatt ésszerű takarékosságra van szükség. Az új adó bevezetésének egyik célja éppen az, hogy visszaszorítsa a pazarló oxigénfelhasználást. (A Tudományos Akadémia évek óta kísérletezik alternatív megoldásokkal, vannak is biztató eredmények - a legmesszebb a széndioxiddal jutottak -, összességében azonban ma még csak 1-2 percig tudják kiváltani a levegőt.)
Az adót a tervek szerint az egyéni fogyasztás után kell majd megfizetni. A tervezett mérték - melyet a hosszas egyeztetési folyamatoknak köszönhetően a Magyar Pulmonológiai Társaság is teljes mellszélességgel támogat - 70 fillér/légköbméter. A kormány már kiírta azt a közbeszerzési pályázatot, melynek győztese legyárthatja a mint-egy tízmillió darab légzésmérő berendezést: a műszer az adóalany meghatározott felső légúti szakaszára telepítve regisztrálja a ki- és belégzések számát, valamint a felhasznált oxigént.
Mivel köztudott, hogy a magasabb fekvésű településeken ritkább az oxigén, az adó bejelentése óta a lakosság tömeges méretekben költözik Kékestető és Mátraháza térségébe, így próbálva csökkenteni a légadót. A felelőtlen megnyilvánulásokkal kapcsolatban az illetékes kijelentette: kár a gőzért, ugyanis rövidesen bevezetésre kerül a „Tengerszinttől számított távolsági illeték”, köznapi megfogalmazásban a magassági adó. Úgyszintén a törvény szigorú kontrolljával számolhatnak az illegális kopoltyúüzemek is. (Slaza)