Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Téli virágdivat

A legkülönbözőbb növénycsodák, a kertkultúra imitálása egyre nagyobb hangsúlyt kap a lakások hangulatos berendezésében. Szó ami szó, azon túlmenően, hogy a szobanövények tisztítják a levegőt, rendkívül esztétikus hatást is keltenek. Mindegyik virág nevelése kedvelt, de ma már egyenesen növénydivatról, virágtrendekről beszélhetünk. Idén a virágkultúrában igencsak jártas hollandok szerint például a lizike, a kengurumancs vagy az orchidea számít igazán menőnek.

Régebben elvétve volt jellemző, ma már egyre elterjedtebb, hogy az emberek télen is élő virágot vásárolnak saját maguknak, csak úgy, alkalomtól függetlenül, lakásdekorálásra. A trendet diktáló holland kertészek szerint idén a legdivatosabb virágok: a lizike, azaz a szellőrózsa, a szegfű, a tubarózsa, a kengurumancs, a boglárka, az orchidea és a rózsa. De a konyha pompázatos fűszernövényei vagy a fürdőszoba páfrányai is egyaránt lakásunk üdítő színfoltjaivá válhatnak.
A vázák is hangsúlyos lakberendező tárgyakká váltak: divatosak a hagyománytól eltérő, különleges gömbölyű vagy négyszögletes alakú formák, valamint a retro minden változatban. A laboratóriumi üvegcsékhez hasonlító, bárhol rögzíthető kis láthatatlan üvegeknek is nagy keletjük van, de a romantikus virágkompozíciókhoz még mindig a klasszikus formák illenek a legjobban. Elegendő hely esetén kelendőek a rusztikus kővázák is, melyek mediterrán hatást keltenek.
A növényekhez különleges kísérők, kiegészítők társulhatnak: a lizikét például ezüstös nyírfavessző dobja fel leginkább. Hangulatosak a téli tájhoz illő, ezüstösre fújt gallyak vagy a bimbózó tavaszi ágak.
A kellékek egyre elegánsabbak, szinte luxushangulatot árasztanak a láthatatlan módon rögzített díszszalagok, kapcsok, tollak, aranylevélkék.
A kert iránti nosztalgia évek óta soha nem látott fellendülését éli. Az egyik nagy virágküldő cég, a Bloom illetékese szerint a ‘90-es évek eleje volt a kezdet: akkoriban jött divatba a kertészkedés, az emberek egyre többet foglalkoztak a környezetükkel. Ma ott tartunk, hogy az emberek szinte létszükségletnek érzik, hogy akár igazi, akár művirággal vegyék körül magukat, ami meglátszik az épületek, lakások kialakításán is.