Vissza a tartalomjegyzékhez

Martin Melisko, Pozsony
Tovább szigorítanának Szlovákiában

A szlovák kormánykoalíció mindhárom pártja támogatja az egyházügyi törvény módosításának javaslatát, melyet a napokban terjesztettek a parlament elé a Fico vezette Smer és Vladimír Meciar koalícióban lévő pártja, a Mozgalom egy Demokratikus Szlovákiáért képviselői, és amely szinte ellehetetlenítheti az újonnan regisztráló vallási közösségek számára az egyházi státus megszerzését Szlovákiában.

A jelenlegi egyházügyi törvény szerint az egyházi bejegyzést igénylő közösségeknek 20 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. Amennyiben a parlament a törvénymódosítást jóváhagyja, a vallási közösségeknek már 20 ezer fős egyházi tagságot kell felmutatniuk ahhoz, hogy az egyházi státust megszerezhessék. „A törvénymódosítás azért szükséges, hogy megakadályozzuk azt, hogy különböző veszélyes szekták elnyerjék az egyházi regisztrációt…” - nyilatkozott Ludmila Musková, a javaslat egyik megalkotója.
A szigorítás bejelentése óta több vallási közösség is elkezdte gyűjteni a szükséges aláírásokat, többek között pünkösdi-karizmatikus gyülekezetek, Krisna- és iszlámhívők. Ján Slota (SNS) ezzel szemben kifejezte a nemtetszését: „Ha megengedjük iszlamistáknak, hogy bejegyzést nyerjenek, nemsokára muzulmán kaftánokban fognak itt futkározni.” Az államegyházi hivatal igazgatója, Michaela Moravčíková sem tekinti a regisztrációs törvény szigorítását vallásszabadság-ellenesnek, viszont elismeri, hogy a törvény jelenlegi változata már így is az egyik legszigorúbb Európában. A szlovák állam évente átszámítva 6,5 milliárd forinttal támogatta az egyházakat, mely összeg fele a katolikus egyháznak jutott.