Vissza a tartalomjegyzékhez

Rimaszombati Andrea
Egymásra licitálnak a politikusok
Nyilatkozatháború a szcientológia-központ miatt

Heves vita robbant ki a német politikai életben a szcientológia egyház körül. A nyilatkozatáradatot az váltotta ki, hogy az L. Ron Hubbard sci-fi író által alapított közösség január közepén egy hatemeletes, mintegy négyezer négyzetméteres üvegpalotát adott át Berlin központjában. A politikusok attól tartanak, hogy a közösség veszélyt jelent a fiatalokra, mivel a székház előtt máris agresszív térítő munka zajlik. Ennek megakadályozására egyes politikusok szerint a legjobb mód, ha alkotmányossági megfigyelés alá helyezik a szcientológusokat.


A szcientológusok új épülete Berlinben Fotó: AP

Günther Beckstein, Bajorország kereszténydemokrata belügyminisztere szerint „különösen fontos, hogy a szcientológiát minden szövetségi államban szigorú megfigyelés alatt tartsák”. Szerinte a mozgalom nem vallási természetű: „sokkal inkább vállalkozás, amely gazdasági és politikai hatalomra tör”. Beckstein elmondta, hogy szükséges, hogy „a szcientológia egyház elleni küzdelem európai síkra is kilépjen”. A politikus szerint a „szekta” azért tudta megépíteni a berlini központot, mert ebben a tartományban bírósági ítéletek miatt a szociáldemokrata Ehrhart Körting belügyi szenátor leállíttatta a szervezet alkotmányos megfigyelését.
A CDU-CSU-unió elnöke, Wolfgang Bosbach hasonlóan nyilatkozott a kérdésben. Becksteinhoz hasonlóan ő is bírálta a berlini szenátus elnéző hozzáállását, és elmondta, hogy „rossz jel, ha úgy teszünk, mintha a szcientológia nem jelentene semmi veszélyt”.
Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke szerint meg kell vizsgálni, hogy ki kell-e terjeszteni az Alkotmányvédelmi Hatóság felügyeletét a szcientológia egyházra, amely szerinte nem vallási közösség, hanem „gazdasági vállalkozás, amelynek célja a hatalom az emberek felett, amelyből pénzt kereshet”. Jürgen Zöllner szociáldemokrata oktatásügyi szenátor szerint a legfontosabb fegyver a „térítő szektával” szemben az informálás. Mivel a szcientológia egyház máris arra törekszik, hogy befolyást gyakoroljon a gyerekekre és a fiatalokra, ezért az iskolákat el kell látni a megfelelő információs anyaggal, emellett egy új szektajelentést is el kell készíteni, mivel a legutóbbi 2002-ben készült.
Erhart Körting szerint viszont Berlinben a szervezet egy marginális kisebbséget képvisel, alig kétszáz tagot tartanak nyilván, ezért nem szükséges a megfigyelése, és azt is elmondta, hogy a szervezet tevékenysége nem az „alkotmányos rend elleni fellépésről szól, hanem egy különösen agresszív és elnyomó tagtoborzási forma”. Az állam azonban csak büntetőjogilag releváns ügyekben tud az ilyen szervezetekkel szemben fellépni, és erre mindeddig Berlinben semmilyen alap nem merült fel.
Időközben a berlini tartomány megpróbálja megakadályozni, hogy a szcientológia egyházhoz tartozó nagyvállalkozók a régióban nagy értékű telekügyleteket bonyolítsanak le. Az ilyen üzleteknél a szerződés tartalmazza azt a passzust is, hogy az érintett felek egyike sem tartozik a Ron L. Hubbard által alapított szervezet tagjai közé. A tartomány szóvivője cáfolta, hogy a kitétel a Charlottenburgban megnyitott új szcientológia-székház körül kirobbant botrány miatt került be a szerződésekbe. Holger Lippman, az önkormányzat gazdasági ügyvezetője elmondta, hogy „már 2001 óta így kötjük a szerződéseket”.
A szervezet brüsszeli, madridi, londoni és berlini képviseletének megnyitása után szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hosszú távú terjeszkedésre készülhet Európa-szerte. Nagy-Britanniában a The Sunday Times januári beszámolója szerint az egyház „térítői” több mint ötszáz iskolába jutottak be egy drogellenes kampány, a Narconon keretében, amely az egyházalapító Hubbard „drogrehabilitációs technikáján” alapul. Egy magát a program után érdeklődő üzletembernek kiadó újságírónak sikerült megtudnia azoknak az iskoláknak a nevét, amelyekben az egyház saját módszereit tanította. Az esettel kapcsolatban az érintett iskolák képviselői azt nyilatkozták, hogy nem tudtak a Narconon kapcsolódásáról a szcientológiához.