Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose, Szlazsánszky Ferenc
Ahol élsz
Magyarország és a világtrendek

Nő a GDP, és vele együtt nő a magyarok pesszimizmusa - talán a legszemléletesebben így jellemezhető Magyarország jelenlegi állapota. Bár az életesélyeink 1994 óta folyamatosan javulnak, mindazonáltal sokkal borúlátóbbak lettünk. Úgy tűnik, a „kegyelemdöfést” a tavaly júniusban beharangozott Gyurcsány-csomag jelentette: az emberek többsége a különféle közvélemény-kutatók, így a Magyar Gallup Intézet felmérése szerint is életminősége romlására számít az elkövetkezendő években. Pedig a megszorító intézkedések a lakosságra nézve közel sem olyan drasztikus mértékűek, mint amilyen elvonást a Bokros-csomag jelentett jó tíz évvel ezelőtt.

Általános lelkiállapot

A magyarok lelki és testi egészség szempontjából ma olyan rossz állapotban vannak, ami a gazdasági helyzettel vagy biológiai okokkal nem magyarázható meg - egyes afrikai népek is messze leköröznek bennünket életöröm tekintetében. A szakemberek értetlenül állnak a jelenség előtt, amelyet „közép-kelet-európai egészség-paradoxonnak” is szokás nevezni. Kimutatható az is, hogy más nemzetekhez képest mi túlzottan stresszelünk, fenyegetettségként éljük meg a számunkra ismeretlen helyzeteket, és kerüljük a kihívásokat, konfliktusokat. Nem szívesen váltunk lakhelyet, munkahelyet, a túlélésre játszunk, nem a kezdeményezésre. Úgy látszik, a kettős - gazdasági és politikai - rendszerváltás okozta tömeges létbizonytalanság, a piacgazdaságra való átmenet a magyarokat különösképpen megviselte. Csakhogy a pesszimizmus - figyelmeztetnek a szakértők -, könnyen önmagát beteljesítő jóslattá válhat, ami társadalmi átmenetek idején különösen veszélyes tényező.
A felmérések szerint meglehetősen materialista, földhözragadt gondolkodásmód jellemzi a magyarokat, aminek nem kis szerepe lehet abban is, hogy a népesség egyre öregszik és fogy. Bár lassan javul a helyzet, de európai viszonylatban még mindig nálunk a legrövidebb a születéskor várható élettartam.
A valóban aggasztó problémákat éppen a rugalmasság hiánya okozza: például csendes lemaradásunkat a világ technológiai fejlődésétől. A 20-21. század fordulóját egy világméretű korszakváltás kezdeteként szokás emlegetni, az iparosodás korát a technológiai forradalom, az interneten kiteljesedő gazdasági-társadalmi globalizáció váltotta fel. Bár a rendszerváltás óta jobban bekapcsolódunk a világ vérkeringésébe, de mind nyelvtudásunk, mind számítástechnikai ismereteink tekintetében máig a sereghajtók közé tartozunk Európában. Reménykeltő, hogy a mostani iskolás generáció már az új paradigma jegyében nő fel.

Hazánkban 1995 és 2000 között - a gazdasági fellendülés idején - tovább nőtt a GDP és a pesszimizmus. Más népek rosszabb gazdasági mutatóik ellenére is sokkal vidámabbak nálunk.

Erősödő gazdaság, gyengélkedő társadalom

Magyarországon erős a Kádár-korszak iránti nosztalgia, sokan kételkednek abban, hogy a rendszerváltás valóban pozitív fordulatot hozott a - tarthatatlanul eladósodott - ország életébe. Ezzel szemben vitathatatlan tény, hogy kiépült a piacgazdaság, valamint a demokratikus jogállam intézményrendszere. A kilencvenes évek közepe óta fejlődő pályára állt a gazdaság: átlagosan évi 3,7 százalék a GDP növekedési üteme, nőtt az életszínvonal, csökken az alapkamat és az infláció, exportorientált, nyitott piaccá váltunk.
Ám a gazdasági növekedés ellenére a társadalmi egyenlőtlenségek mértéke alig változott - a legalsó és a legfelső jövedelmi tized között évek óta nyolcszoros a különbség -, valamint a jövedelmünk aránytalanul nagy részét fordítjuk még mindig a létfenntartásra. Kimutatható, hogy nem maga a szegénység a fő deprimáló tényező, hanem a kirívóan nagy társadalmi különbségek. A népesség egyharmada lényegében eltartott státuszú, és félő, hogy az is marad. Komoly gazdasági fékezőerő az európai társadalmak - köztük Magyarország - népességének az elöregedése is: egyre kevesebb az aktív korú. A rendszerváltás óta Magyarországon rendkívül megugrott az inaktívak aránya, különösen a rokkantnyugdíjasoké. A szakemberek szerint jó, ha a jelenlegi, 57 százalékos foglalkoztatottságot 2011-ig egyáltalán tartani tudjuk.