Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Visszacsúsztunk
A Világbank ismét sorra vette a világ országait, az ott zajló üzleti tevékenységek számára biztosított környezet minősége szerint: Magyarország 2006-ban a 66. helyet foglalta el, míg a 2005. évi felmérésben még a 60. helyre rangsorolta a nemzetközi pénzügyi szervezet. Ezen belül is gyengén állunk az engedélyezési eljárásokban, a befektetővédelemben s az adózás terén, ez utóbbi két kritérium alapján a 118. helyre került az ország.

Kisebb hiány

A Pénzügyminisztérium saját, 340 milliárd forintos prognózisánál minimálisan kisebb, 332,8 milliárdos hiánnyal zárta a decemberi hónapot az államháztartás - közölte a tárca. Ezzel az egész éves hiány a tervezett 2041,1 milliárddal szemben 2033,8 milliárd forintot ért el. A GDP arányában ez a tervezett 8,8 százalékkal szemben 8,7 százalékos hiányt jelent.

Lakásárak: le vagy fel?

Nemrégiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján jelent meg egy tanulmány arról, hogy az idén csökken a lakások iránti kereslet, következésképpen az árak is esni fognak. Ezzel szemben az Elephant Holding lakásfejlesztő társaság jelentése szerint megismétlődik a múlt évi eset, vagyis elképzelhető, hogy a kereslet csökkenésére idén sem általános árcsökkenéssel reagálnak a fejlesztők. Inkább javítják a minőséget és az értékesítést.

A legjobb munkaadó

A Fortune gazdasági magazin felmérése szerint a Google a legjobb munkaadó az Egyesült Államokban. A Google egyebek mellett ingyenes orvosi ellátást, masszázst, ruhatisztítást, sofőrszolgálatot nyújt alkalmazottainak. A mostani eredménnyel az amerikai internetböngésző kiszorította az eddig első helyen álló Genentech biotechnológiai céget.

Fizetőképtelen cégek

Az elmúlt évben 15 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit
- áll a Coface Hungary elemzésében. A Magyarországon működő cégek többsége pedig még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat. Múlt évben a fizetésképtelenségi eljárások száma 17,8 százalékkal ugrott meg, ami háromszorosa
a 2005-ben mért értéknek.

100 milliárd a Balatonba

A következő 7 év során több mint 100 milliárd forint értékű turisztikai beruházást valósít meg az SCD Csoport a balatoni régióban. Többek között szállodák, kikötők, a konferencia- és egészségturizmust kiszolgáló létesítmények, magas minőségű kempingek, valamint szórakoztató parkok épülnek majd. A közel 20 ezer minőségi szálláshely, valamint az 1500-1800 új munkahely hatása-ként a Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 30 százalékkal növekedhet.

Fidesz: 14. havi nyugdíj

A Fidesz elképzelhetőnek tartja, hogy a 13. havi nyugdíjat 2008-tól beépítsék az alapnyugdíjba - nyilatkozta Iván László, a Fidesz szak-politikusa. Emellett továbbra is szeretnék bevezetni a 14. havi nyugdíjat, s erről akár már 2007 második felében is döntés szület-hetne. Iván szerint a 3,3 millió magyar nyugdíjas vagy nyugdíj-szerű ellátásban részesülők közül mintegy 800 ezer embernek 50 ezer forint alatti a havi nyugdíja.

Büntetett bankok

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. december 14-én, fogyasztók megtévesztésének gyanújával eljárást indított a CIB Bankkal, valamint az MKB Bankkal szemben. A hatóság a két bank hitelkártyatermékekre vonatkozó tájékoztatásait vizsgálja, amelyekben akár 45 napig kamatmentes költést ígérnek, miközben a kamatmentesség számos feltételtől függhet. A GVH 2006 októberében már megállapította, hogy az OTP Bank 2003 októberétől egyes piaci tájékoztatásaiban megtévesztette a fogyasztókat, mert hitelkártyáival kapcsolatban lényeges feltételeket nem közölt ügyfeleivel.