Vissza a tartalomjegyzékhez

Csizmadia Ervin
Igazságverseny

„Mit oly férfi mond, kinek a haza annyi köszönettel tartozik, mint gróf Széchenyi Istvánnak, fontosabb, mint hogy felelet nélkül maradhatna; a discussió mezején ki fog világlani az igazság, mely, mint jó ércz, surlódás által csak fényesebben tündököl.” Ezt a kicsit archaikus mondatot írja többek között báró Eötvös József, amikor elkezdi a Kelet Népe és Pesti Hírlap című tanulmányát. A tanulmány Kossuth és a Pesti Hírlap védelme Széchenyivel és az ő Kelet Népe című pamfletjével szemben, de minden kritikát megelőz a Széchenyinek szóló őszinte nagyrabecsülés. Nem akárkik, a reformkor hatalmasai vitatkoznak itt.

Eszembe jutott Eötvösnek ez a szövege, hát leemeltem a polcról, és újraolvastam. Már csak azért is elvezetett ide a kíváncsiság, mert január első napjaiban alkalmam volt elolvasni a mai Magyarország két vezető politikusának helyzetelemző interjúját. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Mozgó Világ című folyóirat decemberi számában, Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig a Demokrata 2007. évi első számában adott hosszú értékelést. Vajon lehetséges-e okulni is ezekből a szövegekből? Sőt, elképzelhető lenne-e, hogy valamiféle új kezdet kiindulópontjaivá váljanak? Sietek leszögezni: nem hibbantam meg. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen a jelenlegi magyar közélet légköre. Tudom, hogy permanens hideg polgárháború van, a felek nemhogy nem óhajtanak szóba állni egymással, de 2006 végére minden korábbinál távolabbra került egy békés kibontakozás, ne adj’ Isten: politikai megegyezés esélye. Mégis. Olyan szemmel olvastam el az interjúkat, hogy vajon alkalmazzák-e az eötvösi „módszert”? Látnak-e bármi tisztelnivalót ellenfelükben és bírálatuk tárgyában?
A két interjú ilyen szempontból egyaránt csalódás. És most nem is az interjúk tartalma érdekel. A napi sajtó (különösen Orbán interjúja esetében) ezt már kivesézte. A lapok megírták, hogy Orbán „nagy kegyesen” különbséget tesz forradalmi és alkotmányos megoldások között, és híveinek az utóbbit ajánlja. Meg persze vércseként csaptak le a minden Orbán-interjúban elrejtett „egymondatra”: Magyarország nem lesz a Gasprom legvidámabb barakkja!
Ezek azonban - attól tartok - mind lényegtelen dolgok, ahhoz a legfontosabb kérdéshez képest, hogy az ország vezető politikusai mit gondolnak egymásról. Az igazi dráma itt van! Merthogy - a szó szoros értelmében - nem foglalkoztatja őket a másik. Orbán röviddel az őszödi beszéd kiderülése után deklarálta, hogy Gyurcsánynak vége, ő már csak a múlt embere. Ebben az interjúban sem tágít ettől. Legfeljebb „történelmi” optikából értékel: „Amikor azt mondom, hogy a kormányfőnek távoznia kell, és ez csak idő kérdése, akkor több száz éves szabályok alapján értékelem a helyzetet. Vele már nem számolunk, vele nincs több dolgunk…” Gyurcsány az Orbán-kérdésre ekképpen reflektál: „Nem foglalkozom Orbán Viktorral. Mi dolgom van nekem vele? Nem azért teszem, amit teszek, mert neki akarok segíteni vagy ártani. Orbán Viktor a reformok szempontjából, az ország sorsa szempontjából nem mond vagy javasol érdekes, izgalmas dolgokat. Ha ezt tenné, figyelnem kellene rá. Enélkül nincs vele közvetlenül dolgom.” Szépen állunk! Ebből a kiindulóhelyzetből szeretne a magyar politikai elit valami megegyezést összeeszkábálni.
Eötvös József - mint az idézett mondatból is kitűnik - nem csak hogy figyelt Széchenyi Istvánra, de számára nyilvánvaló volt, hogy „a haza annyi köszönettel tartozik neki”. Mindenfajta vitahelyzetet, és ebből következő megegyezést meg kell előznie egymás kölcsönös elismerésének. Ameddig erre nem képesek a jelenlegi magyar politikai osztály vezető személyiségei, semmiféle megegyezésnek nem látom esélyét. Magyarországnak - noha politikailag erősen megosztott - az alapkérdéseket illetően egy irányba kellene tartania. Lennie kell egy olyan közös tartománynak, amelyet egyaránt vallaniuk és vállalniuk kell konzervatívoknak, szocialistáknak, liberálisoknak, kereszténydemokratáknak, valamennyi alkotmányos és demokratikus politikai erőnek. Ezt a közös vállalást ma rengeteg minden hátráltatja. Többek között az, hogy egyre erősebben kirajzolódni látszik a mérsékelt-radikális törésvonal. Interjújában Gyurcsány a Fideszt radikális jobboldali pártnak tekinti, s Orbán - mint láttuk - olyannyira rossz véleménnyel van a miniszterelnökről, hogy egyenesen ki akarja tessékelni a demokratikus politikából. Itt roppant nehéz lesz előre lépni, márpedig szükséges és elengedhetetlen. Magyarország ugyanis valamennyi szembefeszülő irányzatnak közös hazája, és a riválisoknak sokkal akkurátusabban kell törekedniük a létező közös pontok felkutatására, mint az árkok továbbásására. Európai mivoltunk és az előttünk álló horribilis feladatok késztetnek bennünket erre. Most láthatólag mindkét tábor és annak feje meg van győződve a saját igazáról. Igazságverseny van! Mindenki a hazugságot akarja leleplezni és mindenki minden pillanatban fülön csípni vél egy hazugságot!
A magam részéről szerényebb lennék, és Szabó Zoltán 1945-ben írott sorait másolnám ide, aki a Hazugság nélkül című írásában ezt mondja: „Valóság: szürke szó, pátosz nélkül. Ám néha úgy érzem, biztosabban ellentéte a hazugságnak, mint az igazság. Az igazság mindig valakié. A valóság kívülünk van. Nem befolyásolhatják szorongásaink, vágyaink, reményeink. Legfeljebb tetteink.”
Amikor ma az ország két vezető politikusa nem vesz tudomást a másikról, éppenséggel saját szorongásait vallja be. Tizenhat évvel a rendszerváltás után nem hogy tisztelni nem képesek egymást, de szoronganak, sőt félnek egymástól. Javaslom mindkettőjüknek, hogy olvassák el báró Eötvös kőkemény Széchenyi-kritikáját, amelyet pontosan a Széchenyi iránti tisztelet és elismerés váltott ki.
Ezt a tiszteletteljes kritikát hiányolom a magyar politikából - mindegyik oldalon.