Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Nagy-üzem
Megkezdődtek a vagyonosodási vizsgálatok az APEH-nél

Az APEH szervezeti átalakítással és 500 újabb adóellenőrrel készül az idei évre tervezett 10 ezer vagyonosodási vizsgálat elvégzésére, melyekre elsősorban a jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezők, a nagy összegű kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok, valamint a több bevallási időszak alatt is csak a minimálbérnek megfelelő jövedelmet elszámolók számíthatnak. A gázártámogatások jogosultságát is vizsgálja majd az adóhatóság. Idén az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak a foglalkoztatási viszonyokkal, valamint a járulékokkal kapcsolatos különböző vizsgálatok.

A következő évben fokozottan és kiemelten, a korábbinál lényegesen nagyobb számban tervezi ellenőrizni a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának összhangját az adóhatóság - számolt be céljaikról év eleji sajtótájékoztatóján Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese. „Jó, ha az ország polgárai gyarapodnak, és ez a gyarapodás adózott jövedelemből jön létre” - tette hozzá. Az APEH egyik kiemelt feladata lesz 2007-ben annak a 10 ezer vagyonosodási vizsgálatnak a lefolytatása, melynek tizedét már el is indították. A kormány által elrendelt ellenőrzéseket 500 fős csapat fogja végezni, egy-egy ügyet fél éven belül zárhatnak le.
2006-ban összesen 866 vagyonosodási vizsgálatot végzett az APEH, az esetek 71 százalékában találtak be nem vallott jövedelmet, ügyenként 9,6 millió forint, összesen 5,9 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg. Az APEH által jogerősen kirótt adóhiány és büntetés öszszege jelentősen nőtt az elmúlt években: 2004-ben még 250 milliárd forint alatt volt ez a bevétel, 2005-ben már 313, tavaly pedig 382 milliárd forint „kintlévőséget” szedtek így be.
Az adóhivatal januártól a 22 területi helyett 7 régiós igazgatósági szervezetben működik, létrehozzák a Kiemelt Adózók Igazgatóságát, melyekben az összes nagy ügyet és a bűncselekményeket fogják vizsgálni, továbbá mostantól az APEH szervezetén belül működnek az illetékhivatalok és a Szerencsejáték Felügyelet is.
Idén azok számíthatnak ellenőrzésre, akiknek egyebek közt jelentős értékű ingatlanuk, jachtjuk, drága autójuk van, nagy összegű tagi kölcsönt nyújtottak cégüknek, tartósan veszteséges vállalkozást működtetnek, illetve „életszerűtlenül” vannak minimálbérre bejelentve saját vállalkozásukhoz. A komolyabb, de igazolt jövedelemmel nem magyarázható vagyonok vizsgálatától tehát az átlagembereknek nem kell tartaniuk - magyarázza az adóhatóság egyik volt revizora lapunknak. Az ügyek jó része valamilyen rosszakaró feljelentésére indul, de az adóhatóság minden bejelentést vizsgál. A feljelentések száma az elmúlt évben megsokszorozódott, és várhatóan még emelkedni is fog - állítja a szakember, azt tanácsolva, hogy ha valakit berendelnek vizsgálatra, jobb, ha a személyes megjelenés helyett szakembert küld maga helyett, mert az átlag polgárt könnyen „felmorzsolja” az ellenőrzés. Állítása szerint az együttműködési hajlandóság viszont sokszor még a „keményebb revizorok szívét is meglágyítja”.