Vissza a tartalomjegyzékhez


Recept

Céklás jércesaláta
A cékla hasznos téli vitamin- és ásványisó-forrásunk. Nem csak savanyúságként ízletes, süthetjük, párolhatjuk, és készíthetünk belőle ízletes salátákat is.

Hozzávalók a jércesalátához:
30 dkg sült csirkemell, 40 dkg cékla, 20 dkg alma, 15 dkg burgonya.
Hozzávalók az öntethez: 2,5 dl tejföl vagy kefir, 2 ek mustár, 1 ek ecetes reszelt torma, 2 ek cukor, 1 dl olívaolaj (extra szűz), 1 cs petrezselyem, só, bors, citromlé.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A nyers céklát meghámozzuk, hosszú csíkokra gyaluljuk, a sült csirkemellet szintén csíkokra szeleteljük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kockára vágjuk. Az eddig felaprított hozzávalókat egy nagyobb salátástálba ömlesztjük.
Az öntethez keverjük ki csomómentesre a tejfölt az olajjal, a petrezselymet vágjuk apróra, és keverjük egyneművé a tejföllel az öntet többi hozzávalóit is. Az elkészült öntetet keverjük jól össze a salátaalapunkkal. Tálalás előtt helyezzük a hűtőbe egy órára. (E.K.)