Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Szlovén euró
A 2004-ben csatlakozott tíz új tagállam közül elsőként Szlovénia vezethette be 2007. január 1-jén az eurót. Szlovénia tizenharmadik országként csatlakozott az euróövezethez, amely a megalakulása óta most bővült másodszor. Az átállás nem okozott különösebb nehézséget: az országban mintegy kétmilliárd euró készpénz áll a lakosság rendelkezésére. A szlovének 40 százaléka tart attól, hogy a felkerekítések miatt az euró bevezetése drágulást okoz.

Szevasz, MÁV

A MÁV Zrt. szervezeti átalakításának részeként önálló társasággá szervezik 2007-ben az évente 152 millió utast szállító személyszállítási üzletágat. A Személyszállító Vasúti Szolgáltató Zrt. néven megkapja a teljes gördülőállományt, de a kapcsolódó hiteleket is. A vasúti személyszállítás állami költségtérítése idén százmilliárd forint lesz. A MÁV-SzeVaSz március után kezdi meg működését.

Nyertek a devizahitelesek

A kamatadó tavaly szeptemberi bevezetésének hatására 600 milliárd forint áramlott át rövid lejáratúból hosszú lejáratú megtakarításokba. A forint erősödése 118 milliárd forinttal csökkentette a devizahitelek értékét, míg azok, akik devizába fektették pénzüket, összesen csaknem 22 milliárd forintot veszítettek.

Világmárkák jönnek

Várhatóan idén is nagy nevekkel gazdagodik a főváros üzleteinek palettája. Olyan nevek szerepelnek a magyar piacra lépők között, mint a Burburry, a Gucci, a Top Shop, a Guess Jeans, a Clair’s, a Body Shop, a Starbuck’s. Budapest a kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjainak tekintetében ugyanis gyors ütemben zárkózik fel a nyugat-európai árszínvonalhoz.

Zsíros bevétel

Az elmúlt nyáron 1,2 milliárd euró bevételünk származott a nemzetközi turizmusból, ami 11,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. Az öt- és többnapos belföldi utazásokra 11 százalékkal többet költöttek a magyarok, mint az előző év azonos időszakában. Az idegenforgalmi egyenleg értéke 2006. január-szeptemberben 1,138 milliárd eurót tett ki, ami 34 százalékkal jobb, mint 2005 azonos időszakában.
(Összeállította: Major Nóra)