Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Ufót láttak Chicagóban
A United Airlines légitársaság több munkatársa azt állítja: egy titokzatos, csészealj formájú tárgyat láttak novemberben az O’Hare Repülőtér felett lebegni. A beszámolók szerint az azonosítatlan tárgy a terminál épülete felett lebegett kivilágítatlanul, majd a felhőkön át felfelé távozott. A Szövetségi Légiközlekedési Felügyelet (FAA) szerint valóban érkezett bejelentés az irányítótoronyhoz az ismeretlen tárgyról, de a légiforgalom irányítói nem láttak semmit, és a radar sem jelzett semmi rendkívülit. Az FAA szóvivője szerint csupán egy rendkívüli időjárási jelenségről van szó: az alacsonyan lévő felhőzetről visszatükröződő reptéri világítás csaphatta be a dolgozók szemét. (Chicago Herald Tribune)

2007 a legforróbb év lesz

A globális felmelegedés és az El Nińo-rendszer együttes hatásaként 2007 várhatóan az egyik legmelegebb év lesz a Földön, amelynek messzeható következményei lesznek bolygónkra - állítja Phil Jones brit éghajlatszakértő. Az El Nińo nevű jelenség 2-7 évente jelentkezik, következményeként a hőmérséklet megnövekszik a Földön. Legutóbb 1997-98-ban észlelték, amikor is több mint 2000 ember halálát okozta, és 20 milliárd angol fontnyi kárt keletkeztetett világszerte. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az El Nińo most 1,5 Celsius-fokkal növelte meg a tengerhőmérsékletet, ami legrosszabb esetben 18 hónapon át tartó szélsőséges időjárási jelenségekhez vezethet.

Nő Izrael népessége

Az izraeli központi statisztikai hivatal szerint az ország népessége jelenleg 7,1 millió főt számlál. Ennek 76 százalékát zsidók, 20 százalékát pedig arabok teszik ki. A népesség az előző három év trendjének megfelelően 2006-ban is 1,8 százalékkal nőtt. A növekedés utoljára a nyolcvanas években volt ilyen alacsony, a Szovjetunióból érkező bevándorlók áradata előtt. A kilencvenes években a népességnövekedés 56 százaléka származott bevándorlásból. 2006-ban 19 900 bevándorló érkezett Izraelbe, ami megegyezik az előző két év trendjével. A bevándorlóknak csaknem a fele a volt Szovjetunió területéről érkezik. Izrael népessége a nyugathoz képest relatíve fiatal: a lakosság 28 százaléka 14 év alatti, míg nyugaton a gyerekek mindössze 17 százalékát teszik ki a társadalomnak.