Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Átképzett örömlányok
Tízmilliós pályázati pénzek prostituáltaknak

Két pályázaton összesen 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete a Humánerőforrás Operatív Programban. A pénzt átképzésre, valamint olyan szociális munkások képzésére használják, akik jogaikról világosítják fel az utcalányokat. A cél: társadalmi befogadásuk erősítése.

Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint semmi különös nincs abban, hogy állami és uniós támogatásokért pályáznak. Mint lapunknak hangsúlyozta: 1999 óta a prostitúció legális tevékenység Magyarországon, szervezetük pedig azoknak igyekszik segítséget nyújtani, akik „nagykorúként, saját elhatározásukból úgy döntenek, hogy prostituáltak szeretnének lenni”. Földi elmondta, rendszeresen pályáznak állami és uniós támogatásokért. 2004-ben például A Humánerőforrás Operatív Programban (HEFOP) 28 millió forintot nyertek, amelyből 14 prostituáltat képeztek át reklám- és marketingszakemberré. Az egyesület finanszírozott továbbá egy jogi képzést is, amelynek keretében prostituáltakat ismertettek meg saját jogaikkal és kötelezettségeikkel. „Akik vizsgát tettek, saját célcsoportjuk közé visszatérve továbbadták az ismereteket a többieknek” - magyarázta az érdekvédő, aki szerint a programnak jó eredményei voltak: a tájékoztatott hölgyek kevesebbszer kerültek összeütközésbe a hatósággal.
A tavaly októberben nyert HEFOP-os pályázatuk szintén ilyen, úgynevezett „peer mentorok” képzéséről szól a „szexmunkások társadalmi befogadása érdekében”, de a programban helyett kapott 20 fő számítógépes képzése is. Az ilyen támogatások többségét az EU, kisebbik részét pedig a magyar állam biztosítja.
Földi elmondta, hogy egyesületüknek 2500 tagja van, és évente átlagosan 3500-4500 személy kér segítséget tőlük. Arra a kérdésre, hogy mennyi pénzből gazdálkodik évente a szervezet, nem kívánt választ adni. 2005-ös közhasznúsági jelentése szerint a szervezet 12,5 millió forint bevételre tett szert, jórészt pályázati forrásokból. A HEFOP-on kívül nyertek pénzt a szociális és családügyi tárcától, a Fővárosi Önkormányzattól és Nemzeti Civil Alapprogramtól is.