Vissza a tartalomjegyzékhez


Vészmadár

Tisztelt Hetek Szerkesztőség!

Tatabányán élek. Munkámból kifolyólag karácsonyi üdvözlőlapot kaptam a város polgármesterétől, Bencsik Jánostól. Az üdvözlőlap elején a város fölött lévő Turulmadár látható, a legkisebb utalás sincs a karácsony egyéb szimbólumaira. Az üdvözlet szövege kissé meglepett, úgy gondoltam, hogy elküldöm a Hetek újságnak is. Íme:
„Tizenhat esztendővel ezelőtt, amikor ránk szakadtak a város gondjai, a Turul-szobor hiányzott a Kő-hegy tetejéről. Az idő »vasfoga« megette a fém tartószerkezetet. Ahogy a város fölé terjesztett védőszárnyak egy félreeső udvar hátsó szegletébe kerültek, elillant közösségünk életereje is. Jövőre lesz tizenöt esztendeje, hogy a megfiatalodott Turul ismét visszatért a Tatai-medence fölötti magaslatra, s a város elzsibbadt tagjaiban újra elindult az éltető keringés.
Sumér nyelven a turul azt jelenti, hogy az »életerő visszatér«. A száztíz esztendős Bánhidai Turul hozzon nekünk az új esztendőben elegendő erőt a reánk váró nehézségek elviseléséhez, s hozza vissza számunkra nemzetünk életerejét! Barátsággal: Bencsik János”

Tisztelettel:
név és cím a szerkesztőségben