Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Sivatagi sí
Ahol olaj van, ott nincs gáz

Utazási irodák bizonyítják, hogy egyre kedveltebb üdülési célponttá válik az Egyesült Arab Emírségek, azon belül is a Perzsa-öböl mentén található Dubai. Nehéz ugyanis ellenállni a mesterségesen megteremtett paradicsomi állapotoknak amelyekben, ha kedve szottyan az embernek, akkor tengerparti fürdőzést követően akár síelhet is.

Dubai földrajzi fekvésének köszönhetően az arab térség egyik legfőbb kereskedelmi központjává nőtte ki magát az ezredfordulóhoz közeledve. Az elképesztő nagyságú beáramló tőke olyan kezekre talált az emirátusokban élő üzletemberek esetében, akik szeretik a pénzt megfogható értékké tenni. Modern stílusú épületek, mesterséges szigetcsoportok és megannyi világszínvonalon is páratlan látványosság emelkedett ki a földből az utóbbi években. Sportszempontból az egyik legmeghökkentőbb építészeti vállalkozás a Ski Dubai elnevezésű fedett sípálya, amely máig az egyetlen ilyen sivatagi aréna.

A hatalmas építményt Dubai közelmúltban épült - a mérete miatt szintén kuriózumnak számító - Mall of the Emirates nevű bevásárlóközpontjának részeként találhatják meg az érdeklődő turisták. A becslések szerint hárommilliárd dollárból felépített aréna nyolcvanöt méter magas, ami egy huszonöt emeletes háznak felel meg. Az öt különböző sípálya egyszerre körülbelül ezerötszáz síelőnek tud kikapcsolódást nyújtani. A legtapasztaltabb síelők, akik fekete jelzésű fedett sípályán szeretnének lesiklani, a világon egyedül csak Dubaiban tehetik meg. Első hallás után azt gondolhatnánk, hogy ezért az extrém szórakozásért cserébe már-már megfizethetetlen árat kérnek. Nos, a kétórás bérlet ára kevesebb mint tízezer forint, és ez tartalmazza azt is, hogy az egész felszerelést az üzemeltető biztosítja. Nem is csoda: nem sok olyan turistát láttak még a dubai reptéri terminálban, akinek a poggyásza között sílécek voltak.
Nagyon komoly hűtőberendezés felel azért, hogy a hőmérsékletet folyamatosan fagypont alatt tudják tartani. Nem lenne szép látvány Dubai utcáin, ha az arénában elfekvő 6000 tonna súlyú hó megolvadna. A lejtőket egyébként mindenhol ötven centiméteres hó borítja, amit folyamatosan ellenőriznek és szükség szerint pótolnak is. Kiváló minőségű tehát mind az öt pálya állaga.
Bár még a Ski Dubai Resort híre sem terjedt el világviszonylatban, de már tudni lehet, hogy épül egy teljesen utópisztikus, posztmodern stílusú, téli sportoknak szánt épület, amely a Dubai Sunny Ski Dome nevet kapta. A munkálatok várhatóan 2008 végére fejeződnek be a százharmincezer négyzetméteres területen. A dóm alakú építmény belsejében a tervek szerint lesz egy hegy, amely a síelőknek szolgál majd főként kikapcsolódási lehetőségül, de a hegy körül is számos érdekesség lesz majd, mint például jégkastély, jégpálya, jégből faragott állatszobrok. A tervezők ígérik, a belépés után vendégeik teljesen meg fognak feledkezni róla, hogy Dubaiban vannak.