Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
BUÉK
Inni ájulásig

A karácsonyi ünnepek mára az össznépi delirium tremens időszakává alakultak át. Úgy tűnik ugyanis, hogy korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül az emberek kellő alkoholmámorral igyekszenek átvészelni az események megpróbáltatásait. A meglévő rutinnak köszönhetően a túlnyomó többségnek sikerül kórházi kezelés nélkül megúsznia a nonstop otthoni ivászatot.


Fotó: Somorjai László

December 26-a, ködös, sötétbe hajló délután, kihalt utcák, jelenet egy nonstop budapesti kisközértben. „Egy kis vodkát, de gyorsan, meg egy Marlbit” - hadarja egy szuszra egy disztingvált külsejű, ötvenes hölgy a kasszánál. Többször nekifut, hogy összeadja a két tételt, de mindig más eredményre jut. „Hiába, ennyi whisky után ez nem fog menni” - motyogja, de sajnos az eladófiú sincs jó bőrben, többszöri utánaszámolás után hozza ki a meglepő eredményt: „322 forint lesz, csókolom.”
„Az ünnepek alatt az emberek ládaszámra vitték a sört, pálinkát, pezsgőt, cigit, mintha egy évre előre feltankoltak volna enni- és innivalóból” - meséli egy pesti Coop-közért vezetője, hozzátéve: a forgalmuk ilyenkor a normál időszak két-háromszorosa. Január első napjaiban szinte kong az üzlet az ürességtől, mert még mindenki javában gyűri le a meglevő készletet.
Magyarországon pezsgőből például évi 28 millió üveg fogy, s a mennyiség fele az év végére esik a KSH adatai szerint. Elterjedt nézet szerint aki az év első pillanataiban nemes italt iszik, annak gazdag éve lesz - a probléma csak az, hogy sokan biztosra akarnak menni, és megállás nélkül vedelnek. Zacher Gábor toxikológus beszámolója szerint a szilveszterkor kórházba kerülők fele alkoholmérgezés, harmada drog miatt, a többiek pedig a két szer együttes hatása miatt szorulnak orvosi kezelésre.
Noha idén is hektoliterszámra fogyott az alkohol, honfitársainknak az ivásban egyre nagyobb rutinja lehet már, mivel az eszméletlenségig aránylag kevesen itták le magukat. Idén mindenesetre kevesebben riasztották a mentőket, mint a korábbi években, de a szokásosnál így is több volt a riasztás szilveszterkor: a fővárosban az átlag napi 300 helyett 550 hívás érkezett a Mentőszolgálat közleménye szerint, az ok vegyes. „A mentők számára a szilveszter éjszaka a legnehezebb, főként az éjfél és hajnali három óra közötti »mulatós, tombolós« időszak - mondta az MTI-nek Győrfi Pál. - Folyamatosan érkeztek a bejelentések, egy-egy mentőkocsi egyszerre két-három címre indult, és sorban vette fel a sérülteket házibulikban, szórakozóhelyeken és közterületeken. A legtöbb sérült ittas volt, elesett vagy verekedés áldozata lett” - mondta a szóvivő.
A külföldi és hazai statisztikák szerint az alkoholizálás a fiatalok körében minden eddiginél jobban terjed. Nem kell hozzá jeles esemény sem, mivel állandó szabadidős elfoglaltsággá vált az ivászat - ami régen csak egy szűk körre volt jellemző, ma már többségi normává lépett elő. Brit felmérések szerint a 11-15 éves korosztály tagjainak 60 százaléka iszik alkoholt. Angliában mind több fiatalkorú kerül kórházba alkoholizmus miatt, mivel terjed a „binge drinking” divatja, ami azt jelenti, hogy az italfogyasztásnak kizárólag a totális berúgás a célja: ájulásig isszák le magukat, és az győz, aki a legtovább bírja talpon.