Vissza a tartalomjegyzékhez

Pécsi Tibor
Dylan ma: ahogy öregszik, úgy javul?
Újra a slágerlisták élén

Februárban kiderül, Grammy-díjjal is elismerik-e Bob Dylan Modern Times című albumát, mely tavaly augusztusban jelent meg, és azonnal a Billboard magazin listájának élére került. A hatvanöt éves előadó pályája töretlennek tűnik, ennél is fontosabb azonban, hogy nagypapa korában is képes örülni az életnek.

Dylan az amerikai Közép-Nyugat északi részén született 1941-ben Duluthban, jellegzetes kisvárosi környezetben. A vallástalan zsidó család gyermeke később, már ismert zenészként legendákat költ arról, hogy milyen kalandos gyermekkora volt. Ez természetesen nincs így. Mindenesetre megtanult zongorázni és gitározni. Az ötvenes években volt tinédzser, ezért egyértelmű, hogy a rock and roll körül forog minden. Egészen addig, amíg meg nem hallja a folk egyik előadójának dalát. Eladja elektromos gitárját, és Woody Guthrie, az amerikai protest song legnagyobb alakjának nyomdokaiba lép.
1960-ban elhagyja a szülői házat, és New Yorkba megy. A város művésznegyedében játszik, gitárral és szájharmonikán adja elő saját szerzeményeit, versei és írásai jelennek meg különböző magazinokban. Ekkor születnek azok a dalai, amelyek ma már nemzedéki himnuszok, és rengeteg előadó is feldolgozta őket: Blowin in the Wind (Elfújta a szél), Masters of War (Háborúcsinálók), vagy éppen a The Times They A-Changin (Változnak az idők). Rövidesen felkarolják, és a Columbia Recordsnál egymás után jelennek meg lemezei. Néhány éven belül a legnagyobb folkelőadó lesz. Egy egész nemzedék tekint rá úgy mint szószólójára, minden dala, mondata óriási hatással bír. Erről a korszakról így mesélt: „Miért hasonlítsak én ahhoz a Broadway környéki társasághoz, amelyik folyton olyan dalokat ír, hogy »subidubi, de imádlak, édes angyalom«? Fontos a szerelem, de hát van más is a világon, amit az embernek kötelessége észrevenni akkor is, ha ez nem valami kellemes. Sose lesz itt jobb világ, ha félünk szembenézni ezekkel a dolgokkal.”
1965-ben azonban ledönti önmaga bálványát. A newporti folkfesztiválon a kötelező akusztikus hangzás ellenére komplett zenekar élén elektromos hangosítással adja elő legújabb dalait. A botrány miatt harminc évig nem engedik szerepelni a fesztiválon.