Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Lóvá tett adózók
Beszélgetés Mayer Arankával Mária Magdolna áfa-visszaigényléséről

Mayer Aranka akkor vált országosan ismertté, amikor 2004-ben kirobbantotta a Tokaj-ügyet. Szász Attila jogász feleségeként olyan információkkal rendelkezett, melyek nyilvánosságra kerülése kínos magyarázkodásra kényszerítette Orbán Viktor egykori miniszterelnököt is. Mayer Aranka azért fordult a nyilvánossághoz, mert a jelentős állami támogatásban részesült Tokaj Kft.-ben közös tulajdonú üzletrészükről a volt férj azt állította, hogy annak értéke nulla forint. Az öt éve húzódó ügy egy másik „mellékterméke” volt a régóta körözés alatt álló Magyar Ildikó elfogása is, akit közel 700 milliós áfacsalás miatt ítéltek el. Története legalább olyan fordulatos, mint a Tokaj-ügy.


Fotó: Somorjai László

Öt éve folyamatosan pereskedés veszi körül. Hogy bírja?
- Egyetlen esélyem, hogy mielőbb döntsön a bíróság a vagyonmegosztási perben, hogy megkaphassuk a minket megillető részt a közös vagyonból. A gyermektartásdíjat ma is minden hónapban a végrehajtó hajtja be.
Nem sokkal karácsony előtt zárult legutóbbi pere, amelyben a bíróság első fokon elmarasztalta önt és a férjét, mert színlelt szerződéssel „vásároltak meg” egy lakást.
- A Magyar Ildikótól vásárolt Benkő-villa egyik lakása 1997-ben mindkettőnk nevére került. Volt férjem polgári ügyeiben jogi képviselője volt Magyar Ildikónak, tőle vettük az ingatlant.
A bíróság végül három és fél év pereskedés után színleltnek minősítette a szerződést.
- Még nem láttam leírva az ítéletet. A bíróság a szóbeli ítélethirdetésen elmondta, hogy Magyar Ildikót, a lányát és dr. Szász I. Attilát egyetemlegesen kilencszázezer forint megfizetésére kötelezte, és megállapította, hogy a színlelt szerződés megkötése a jó erkölcsbe ütközött. 1997-ben még maximálisan megbíztam a férjemben, és meg sem fordult a fejemben, hogy ügyvédek és tanúk közreműködésével egy színlelt szerződéshez adom a nevemet. 1997-ben a férjem hazahozta a szerződést, elém tette, és én aláírtam. 2003 elején indult ez a per, melynek utolsó évében hirtelen elkezdték „nem ellenezni a keresetet” az alperesek.