Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Szegény szegények
Többe kerül az élet januártól

Január elsejével országszerte drágultak a közszolgáltatások, melynek okán a jelenleg körülbelül 1,5 millió létminimum alatt élő újabb „túlélési technikát” lesz kénytelen kidogozni. Az áremelkedések régiónként - az önkormányzati költségvetések megszorításai miatt - különbözőek, de a 6,2 százalékos inflációs előrejelzést jóval meghaladják.


Fotó: Somorjai László

Drágul a távfűtés, a tömegközlekedés, a víz, a csatornahasználat, a szemétszállítás, a kéményseprés, de a temetkezés is. Bár a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedéseit már hónapokkal ezelőtt megszavazták, a januári áremelkedésekben érezheti a lakosság először, közvetlenül a hatását. Emelések persze februárban, áprilisban és májusban is lesznek.
A távhőszolgáltatás díjairól a helyi önkormányzatok döntenek, Budapesten januártól 37, áprilistól további 8,4 százalékkal drágul majd, de Debrecenben, Szegeden és Kaposvárott is több, mint 50 százalékkal kell majd többet fizetni. A víz-, és csatornadíj is különböző mértékekben növekszik országszerte, míg a fővárosban és Debrecenben közel 10, Miskolcon 19, majd további 12,5 százalékkal, Pécsett pedig szintén két lépésben összesen 30 százalékkal drágul. Nő a szemétdíj is (Budapesten 8,4 százalékkal), illetve a tömegközlekedés díja is. A BKV bérleteiért a dolgozók 6,5 százalékkal, a tanulók és a nyugdíjasok pedig 13,5 százalékkal kell, hogy többet fizessenek, a vonaljegyek ára pedig 24 százalékkal emelkedik.