Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
Ha megtérsz, menekülj
Keresztényüldözés a Közel-Keleten

Úgy tűnik, továbbra sincsenek könnyű helyzetben a Közel-Keleten élő keresztények. A brit Guardian című lap becslése szerint az elmúlt időszakban mintegy 350 ezer iraki keresztény menekült az üldözések elől a szomszédos Szíriába. Menedék helyett azonban további üldözések, atrocitások és fenyegetések várják őket a 19 milliós muzulmán országban.


Fotó: Hetek-archív

Szíriában tevékenykedő segélyszervezetek jelentései szerint a háború sújtotta Irakból menekülő keresztények az országba érkezve újabb megpróbáltatásokkal kell hogy szembenézzenek. Egyes vélemények szerint az iraki háború közel négy éve alatt mintegy hétszázezer keresztény menekült el a térségből, akik közül sokan a szomszédos Szíriát választották menedékhelyül. A javarészt többgyermekes nagycsaládok egyszobás lakásokban kénytelenek meghúzni magukat, és segélyekből, illetve félretett pénzük utolsó tartalékaiból kényszerülnek megélni. Eközben akár életfogytiglani börtönbüntetés is várhat mindazokra, akik megpróbálják bármilyen módon is terjeszteni hitüket.
A hívő menekültek a kereszténység egyik legalapvetőbb tantételét sem gyakorolhatják a délnyugat-ázsiai országban anélkül, hogy ne néznének atrocitások elé. Ennél is rosszabb a helyzete azoknak, akik az evangéliumot hallva a muzulmán vallásról áttérnek a keresztény hitre. Őket a muzulmán fundamentalista saria-törvény értelmében akár halálra is ítélhetik.
„Jobb, mint Irak, de közel sem fenékig tejfel” - nyilatkozta a helyzettel kapcsolatban Jim Jacobson, a Christian Freedom International szervezet elnöke a World Net Daily konzervatív amerikai hírportálnak.

„Szíriát a tényleges keresztényüldözés szempontjából az egyik legelső helyen tartjuk nyilván” - fogalmazott a nonprofit szervezet vezetője, aki Szírián kívül a világ több pontján is segíti az üldözött keresztényeket és menekülteket. Jim Jacobson röviden összefoglalta, mi vár az iszlám hitről áttérőkre: „A családod kitagad, és ha a helyi mecsetből halálos fenyegetést kapsz, senki nem tehet érted semmit: egyszerűen meg fognak ölni. Semmit nem tesznek a védelmed érdekében, nem történik rendőri intézkedés sem, ez ott egyszerűen elfogadott dolog. Ha megtérsz, jobb, ha elhagyod az országot.”
Miközben Dubaiban, Szaúd-Arábiában, Iránban és más közel-keleti országokban is régóta köztudomású, hogy üldözik a keresztényeket, addig Szíriában ezt inkább a nyilvánosság elkerülésével próbálják megvalósítani.
Bár a már keresztény vallásúaknak a kormány engedélyezi hitük gyakorlását, mindezt igen szigorú előírásokkal és korlátozó intézkedésekkel teszi. A térítés az egész országban tilos, és bármilyen, a szokásostól eltérő összejövetel megrendezéséhez a kormány külön engedélyére van szükség. Emellett az istentiszteleteket rutinszerűen ellenőrzik, csakúgy, mint a gyülekezetek pénzügyi helyzetét. Az ország alkotmánya előírja, hogy az elnöknek muzulmán vallásúnak kell lennie, illetve hogy az iszlám jogtudomány az alapvető forrása a nemzeti törvényhozásnak. A keresztény hit megosztása bárkivel a vallási csoportok közötti kapcsolat veszélyeztetésének minősül, mely tett a törvény értelmében akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható.
Damaszkuszban ugyanakkor nagy gondot fordítanak rá, hogy az országról egy nyitott és toleráns nemzet képét alakítsák ki a kívülállókban, bár mindezt látszatintézkedések sokaságával próbálják elérni. A húsvét vagy a karácsony állami szintű, formális elismerése is ezt a célt szolgálja. Ehhez hasonló dolgok megszokottnak számítanak a diktatúrákban, például Észak-Koreában, ahol a turistáknak templomlátogató körutakat szerveznek, miközben az ország eldugott részein keresztények ezreit kínozzák meg, vagy verik halálra koncentrációs táborokban. A Guardianban megjelent riport szerint „kevesen tagadhatják, hogy Szíriában reformokra lenne szükség. Ez egy pártállam, ahol a politikai aktivistákat üldözik, és a titkosrendőrség kiterjedt hálózattal gondoskodik arról, hogy megtöltse a börtönöket politikai foglyokkal”.
A keresztény emberi jogi szervezetek szerint Szíriának a keresztényekhez való viszonya ugyanolyan, mint Észak-Koreának, Vietnamnak, Egyiptomnak vagy éppen Kínának.
A hivatalosan szekularizált államban a muzulmánok a társadalom több szegmensében is kedvezményezett helyzetben vannak. Egy 1963-as törvény értelmében a hatóságoknak joguk van „megelőző jellegű” letartóztatásokhoz, illetve emberek fogva tartásához mindenféle jogi biztosíték nélkül. Ezen jogukat előszeretettel alkalmazzák is, méghozzá elsősorban keresztényekkel szemben. Az amerikai World magazin tavaly novemberi száma riportot közölt egy Samer nevű jordániai férfiról, aki tizenöt éve tért át a muzulmán vallásról a keresztény hitre. Samert augusztus 22-én letartóztatta a szíriai rendőrség, majd ötven napig tartották fogva egy börtöncellában, és a mai napig nem tudja letartóztatása pontos okát. „Sok mindent hallottunk. Van, aki azt mondta, hogy a kurdok felé végzett szolgálatunk miatt történt, mások szerint azért, mert kurd nyelvű Bibliákat próbáltam bevinni Szíriába, ahol illegális a kurd nyelv használata” - nyilatkozta Samer, aki azóta az Egyesült Államokba menekült. „Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy hamis képük van az iszlámról, ha a béke és könyörületesség vallásaként értelmezik azt. Számos közel-keleti országról jó kép alakult ki az amerikaiakban, de ők nem azon szabályok szerint játszanak, ahogy azt az itteni emberek elképzelik. Amikor ők emberi jogokról és szabadságról beszélnek, nos, ez egyszerűen nem igaz - hacsak nem marad meg valaki az iszlámban” - tette hozzá a jordániai férfi.