Vissza a tartalomjegyzékhez


A skandinávok vitték el a pálmát

„Zongoracipelőinknek a döntő pillanatokban nem ment a játék, és ez az egész csapatra átragadt” - értékelte a Heteknek a magyar női kézilabda-válogatott Eb-szereplését Zsiga Gyula mesteredző. A hazai rendezésű kontinensviadalon Kiss Szilárd együttese a harmadik helyet szerezte meg, az aranyat Norvégia nyerte.


Ünneplés a bronzmeccs után. A harmadik hely a jelen pillanatban reális Fotó: Reuters

A problémák az utolsó középdöntőbeli mérkőzésünk második félidejében kezdődtek, amikor Radulovicsék a régi, nem éppen szívderítő „hagyományokat” követve hatgólos előnyt engedtek ki a kezükből a dánok ellen. Boksznyelven szólva az ütés benne maradt a lányokban még másnap is, amikor a magyar kézilabda-történelem talán legnagyobb arányú vereségét (44-29) szenvedtük el a norvégok ellen az elődöntőben. 
(A nem olyan messzi múltban ehhez fogható csak az 1998-as hollandiai Eb-n történt, amikor - mily meglepő - ugyancsak az elődöntőben és szintén a norvégoktól kaptunk ki 28-14-re, vagyis 14 góllal. Tegyük hozzá: azt a csapatot korántsem jegyezték annyira, mint a mostani keretet.) A súlyos trauma után az oroszok legyőzésével vigasztalódtunk a bronzmérkőzésen, amíg a fináléban a norvégok a dánokat győzték le kemény küzdelemben. „Úgy érzem, nem rossz eredmény a harmadik hely, még akkor sem, ha aranyat szerettünk volna nyerni. Be kell látni, hogy az Eb-n két, nálunk kicsit erősebb, jobban összpontosító csapattól kaptunk ki, és nem volt meglepő a norvég-dán döntő végeredménye sem” - nyilatkozta az Eb-t követően Kiss Szilárd szövetségi kapitány, aki lemondott tisztségéről. A jövőben nem húzza fel a címeres mezt Radulovics Bojana, a torna gólkirálynője, valamint Bohus Bea sem.
„Sajnos az történt, amitől tartottam: a skandinávok a gyors támadásaikkal, indításaikkal meg tudtak bennünket fogni - értékelte a magyar csapat szereplését Zsiga Gyula, aki szerint ennek ellenére megmagyarázhatatlan, ami a norvégok ellen történt. - Továbbra is rendkívül rapszodikus a teljesítményünk. Nagyon improvizatív a játékunk, de ha nem megy a zongoracipelőknek, legfőképpen Radulovicsnak és Pálingernek, akkor ez az egész csapatra átragad” - mondta a mesteredző, aki szerint a látottak alapján reális a harmadik hely, jelen pillanatban Dánia és Norvégia is egyértelműen jobb nálunk. (S. I.)