Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Kadhafi szerint Bush neki köszönheti győzelmét

Moamer al-Kadhafi líbiai vezér kifogásolja, hogy a Nyugat nem méltányolta kézzelfogható módon atomprogramja feladására vonatkozó döntését. Véleménye szerint Törökország csatlakozásával az iszlám terrorizmus is belépési engedélyt kap az Európai Unióba. 

Moamer al-Kadhafi líbiai vezér múlt héten több olasz sajtóorgánumban is megjelent interjújában kifogásolta, hogy a nemzetközi közösség elmulasztotta kézzelfogható tettekkel is „megjutalmazni” őt azért, hogy felhagyott a tömegpusztító fegyverek gyártására irányuló programjával. Az Egyesült Államok, Európa és Japán ugyan „nyájas szavakkal” fejezték ki hálájukat azért, amiért megszűnt annak veszélye, hogy az észak-afrikai ország tömegpusztító fegyverekhez jut, „de semmi több nem történt”. Ezeknek az országoknak „meg kellett volna jutalmazniuk Líbiát” - véli a tábornok. Úgy ítéli, hogy ez a mulasztás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy Irán és Észak-Korea nem hajlandók feladni saját atomprogramjukat, ugyanis Líbia a döntés meghozatala előtt egyeztetett ezekkel az országokkal, akik most kíváncsian várják, hogy mit fog kapni ezért cserébe az észak-afrikai ország. Azonban a jutalom elmaradása csalódást okozhat számukra, és így semmi nem fogja őket arra ösztönözni, hogy kövessék a példáját. Arra a kérdésre, hogy milyen jutalomra számított, rejtélyes módon válaszolt: „az atomenergia polgári célú felhasználására, ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy a katonai célokat feladjuk”. 
Kadhafi kifejtette továbbá, hogy örül George W. Bush amerikai elnök újraválasztásának (még akkor is, ha nem ért egyet annak iraki politikájával), mivel vele tárgyalta meg a tömegpusztító fegyverek gyártására irányuló program feladását. Sőt úgy véli, hogy a tárgyalások sikere jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai elnök választási győzelméhez. „Tudjuk, hogy ez a visszalépés 50 százalékban járult hozzá az elnök választási kampányához” - véli a líbiai vezér. Ezért is várná el az Egyesült Államoktól, hogy az akkor tett ígéretét most váltsa is valóra.
Kadhafi elítéli az iszlám terrorizmust, mellyel szemben a jövőben határozottabban kívánja felvenni a harcot országa védelme érdekében, melyet „igaz iszlám mintaállamnak” tart. A tábornok úgy véli, hogy az iszlám terrorizmus mindaddig létezni fog, amíg a teokratikus iszlám rendszerek annak helyet adnak. Szerinte a terrorizmus nem egyenlő bin Ladennel, ez utóbbit csak szimbólumnak tartja, mivel a terrorizmusnak ennél mélyebb gyökerei vannak. „Ha nem tépjük ki ezeket a gyökereket, mindig lesznek bin Ladenjeink” - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte Törökország uniós csatlakozása az iszlám szélsőségesek számára fog igazán hasznot hozni, mivel azok „trójai falóként” használnák Törökországot Ankara uniós csatlakozását követően.