Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Már a 15 000 pont a cél

Távol-Kelet kivételével lefelé fordultak a vezető tőzsdeindexek a múlt hét folyamán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal megemelte irányadó kamatlábát. A napvilágot látott makrogazdasági adatok nem okoztak nagy meglepetést, a külkereskedelmi mérleg hiánya újabb rekordot döntött, az ipari termelés növekedése hajszállal felülmúlta a várakozásokat. A nyersanyaggyártók Kína továbbra is lendületes keresletbővülésének örülhettek, technológiai fronton pedig az Oracle-Peoplesoft fúzió lezárulását ünnepelhették a befektetők. 

A BUX tovább folytatta lendületes emelkedését, jelentős forgalom mellett több mint két százalékot emelkedve 14 775 pontos új csúcsra jutott a hétfői zárásban.
Az emelkedésben a Mol vitte a prímet annak ellenére, hogy politikai fronton mindent megtettek a szárnyalás megakadályozásának érdekében. Először a kormány jelentette be, hogy a várt 40-50 milliárd forint helyett 70 milliárd forintot kell a Molnak jövőre bányajáradék címen kifizetni, majd a Magyar Energiahivatal azt közölte, hogy nem támogatja a cég gázüzletágának értékesítését. Ennek ellenére a részvények 3,6 százalékos emelkedéssel zárták a hetet. 
Új történelmi csúcs született az OTP kereskedésében is, a banki papírokra 5 665 forinton is akadt vevő a héten. Erősödtek a héten az áramszolgáltatók is a 10 százalékos jövő évi áremelés, valamint az újabb 50 bázispontos kamatcsökkentés hírére. Több mint hét százalékot zuhant a Pannonplast, miután a Philips bejelentette, hogy eladja monitorgyártó üzletágát.