Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nem csak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Ropogós pulyka-szárnyak raguval

2 db pulykaszárny 
só, bors, ketchup
1 dl olaj
1 dl víz
Ragu:
10 dkg póréhagyma
1 db kaliforniai paprika
10 dkg gomba
15 dkg sütőtök
2 db paradicsom
1 dl olaj
1 dl ketchup
fokhagyma
gyömbér

A pulykaszárnyakat sózzuk, borsozzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, majd kevés víz, olaj aláöntése után szép pirosra megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a ragut. Olajban a finomra vágott fokhagymát, gyömbért áthevítjük, majd a kockára vágott póréhagymát, kaliforniai paprikát, gombát rátesszük, üvegesre pirítjuk. Ezután hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, feldarabolt sütőtököt és a ketchupot. Sózzuk, törött borsot adunk hozzá. Tálalásnál a ragura helyezzük a megsült pulykaszárnyakat, s kockára vágott sült burgonyával körítjük.

Szarvasérmék 

rókagombával
50 dkg szarvasfilé
5 dkg szalonna
kakukkfű
boróka, méz
babérlevél
vörösbor
olaj a pácoláshoz 
és a sütéshez
3 dkg vöröshagyma
5 dkg margarin
5 dkg rókagomba
2 dl barnamártás
20 dkg rumos birsalma
4 db burgonya

A szarvasfilét pácban érleljük (só nélküli vörösboros pácról van szó, melybe különféle fűszereket teszünk: borókabogyót, babérlevelet, kakukkfüvet), majd a rostjaival párhuzamosan megtűzdeljük szalonnával. A sütés előtt természetesen megsózzuk.
A rókagombás raguhoz apróra vágott vöröshagymát és újhagymát pirítunk, kevés fokhagymát is teszünk hozzá. Rárakjuk a rókagombát, pirítjuk, felengedjük barnamártással. A rumos birshez vizet forralunk, melybe citromot, cukrot, fahéjat szegfűszeget teszünk. Ebbe kerül bele a birs. Körete sült burgonya lesz.
Jó étvágyat kívánunk!