Vissza a tartalomjegyzékhez

Csingár Edit
Veszélyes levegőillatosítók

Több illatosítószert bevont a francia fogyasztóvédelmi szolgálat a múlt héten, mivel egy civil szervezet vizsgálata szerint rákkeltő, allergizáló és mérgező hatást válthatnak ki. A tömjéntől az elektromos illatosítókig minden termék érintett, különös tekintettel a benzol-, toluol-, formaldehid-tartalmú szerekre. A vizsgálatok egyelőre folynak, annyi bizonyos, hogy hazánkat nem értesítették még, uniós szinten tehát nincs riasztás. A Fogyasztóvédelem részéről Kati Gábor szóvivő elmondta, hogy Magyarországon nem volt ilyen jellegű bejelentés, ennek megfelelően nem végeznek, és a múltban sem végeztek ilyen vizsgálatokat, egyelőre ilyen gyanú sem áll fenn. A pánikra nem lát okot, amíg az Európai Bizottság ezzel ellentétesen nem rendelkezik. Amennyiben a vizsgálatok igazolják a fenti állításokat, úgy minden tagállamhoz eljuttatják a veszélyes vagy tiltott termékek listáját, és kötelezik őket azok bevonására. 


A tömjénrudakat különösen veszélyesnek tartják a külföldi fogyasztóvédők

Dr. Zacher Gábor toxikológus az esetre reagálva elmondta, hogy a szerves oldószerek valóban rákkeltő és egészségkárosító hatásúak, mindemellett nem tart attól, hogy maguk az illatosítók rákos megbetegedésekhez vezetnek, mivel nem koncentrált formában kerülnek a levegőbe. Általában bizonyos foglalkozások végzői veszélyeztetettek ezen a téren, valamint a kábítószerfüggők egy csoportja, a szipusok. 
Az illatgyertyák és füstölők használatánál azonban felhívta a figyelmet, hogy asztmát és allergiát okozhatnak. Tipikus karácsonyi betegségként tartják számon az orvosok az ünnep során használt illatosítók és gyertyák hatására létrejövő asztmás rohamokat és allergiás megbetegedéseket, ezek használatánál a szakember óvatosságra int. Megelőzésként az illatosítók használatakor javasolt az időnkénti szellőztetés. 
A ma oly divatos aromaterápia, mint az illatosítás kedvelt eszköze is allergizáló tényező lehet, mivel az illóolajok éterikus olajokban oldva tartalmazzák az illatanyagokat. Az éterikus olajok nagy koncentrátumú anyagok, hatásuk sokkal erősebb, mint amelyeket növényekből állítanak elő. Számos jó hatásuk mellett elővigyázatosan kell alkalmazni őket, mivel túladagolva, illetve hosszabb külső használat esetén is allergiát válthatnak ki, és asztmás megbetegedést is okozhatnak. Csecsemők, kisgyermekek, valamint terhes nők jelenlétében inkább kerüljük ezek használatát, valamint inhalálásra, arc, nyak tájékán ne alkalmazzuk. Az aromaterápia rendszeres használatához allergológus szakorvos véleményét is kérjük ki.