Vissza a tartalomjegyzékhez

Uzoni Simon Péter
Felemelkedőben a Liverpool

Az angol bajnokság hétvégi fordulójában a Liverpool az Arsenalt látta vendégül az Anfield Roadon. A nagy iramot hozó rangadót nem kis meglepetést okozva a tartalékosan felálló hazaiak nyerték 2-1-re. Amíg a címvédő londoniak a Manchester ellen elvesztett bajnoki veretlenségük óta nem találnak magukra, addig az egykoron nagy sikereket elért Mersey-partiak egyre jobb formát mutatva lépdelnek felfelé a tabellán, és egy év kihagyás után a Bajnokok Ligájában is bizonyíthatnak. 


Rafael Benítez és a győztes gólt szerző Mellor öröme az Arsenal elleni rangadó végén Fotók: Reuters

A Liverpool nagy változáson ment keresztül a nyár folyamán. Az elsőszámú gólfelelős, az angol válogatott alapembere Michael Owen a Real Madridhoz igazolt, 1956 óta pedig most először bocsátottak el vezetőedzőt a kispadról. A francia Gérard Houlier-t az a Rafael Benítez váltotta fel, aki előző csapatával, a Valenciával az elmúlt szezon során első lett a spanyol bajnokságban és az UEFA- kupát is a magasba emelhette. Érdekesség, hogy a tréner a kilencvenes évek közepén éppen az Arsenal és a Manchester United csapatainál tanulhatta az edzői szakmát. 
Beníteznek nagy elvárásoknak kell megfelelnie, mivel a vezetőség és a szurkolók a klub hagyományaihoz méltó eredményeket várnak az új szakvezetőtől. A Pool ugyanis az Albion legeredményesebb egyesülete. A „vörösök” száztizenkét éves történetük során tizennyolc alkalommal nyerték meg hazájuk bajnokságát, hatszor pedig a FA-kupáért vívott küzdelemben is a legjobbnak bizonyultak. A néhai BEK-trófeát négy, az UEFA-kupát pedig három alkalommal vihették haza és kétszer az európai Szuperkupát is megnyerték. 
A Premiershipben jelenleg hetedik helyen álló gárda a Bajnokok Ligájának idei kiírásban az Olympiakosz, az AS Monaco és a Deportivo társaságában szerepel az A csoportban. Pillanatnyilag a harmadik helyen tanyáznak, de nem elérhetetlen cél a továbbjutásuk.
A szaklapok szerint is a csapat javát szolgálta az edzőváltás, pozitívumként sorolták fel a középhátvéd-párosítást, kétségtelen hogy Hyypia és Carragher az eddigiek során remekül megállta a helyét. A szurkolók nagy örömére két hónapos sérülés után tért vissza a csapatkapitány Steven Gerrard, aki nagyban hozzájárulhat, hogy az egyesület álmai valóra váljanak. A jelenlegi angol éllovas Chelsea szemet vetett a huszonnégy éves játékosra, ő azonban nem kívánt a Stamford Bridge-re igazolni. „Steven nagyon fontos számunkra. Hamann és Xavi Alonso a középpályán nagyon jól játszanak és jól is helyettesítették Gerrardot, amíg sérült volt. Most azonban, amikor az ellenfeleink meglátják őt a csapatban, félnek és számunkra ez fontos.” Annak ellenére, hogy még így is sok meghatározó játékost kell nélkülöznie - köztük a frissen igazolt Djibril Cisse-t, a nyári kontinenstornán kiemelkedő eredményt nyújtó Milan Barost, és Luis Garciat, - az edző nagyon bizakodó: „Önbizalmat és hitet ad a tudat, hogy el tudjuk érni a célunkat. Jelenleg sok játékosom hiányzik sérülés miatt, de így is minőségi futballt tudunk játszani. Nagyon elégedett vagyok az egész csapattal.” Az Arsenal ellen győztes gólt szerző fiatal Neil Mellor játéka és az egész csapat teljesítménye is mutatja, hogy jó úton járnak. „Ez lehet a fordulópont. Az első négy helyezett között szeretnénk lenni, ez a célunk, és amikor ilyen csapatokat verünk meg, mint az Arsenal, tudjuk, hogy lehetséges, amit kitűztünk” - vélekedik a jövőről Benítez.