Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Ünnepi gasztronómia egészségesen

Köztudott, hogy Magyarország nem áll túl jól az egészséges táplálkozás területén, ez a jelenség azonban az év végi ünnepekkor hatványozottan jelentkezik. Ráadásul honfitársaink a nemzetközi, szabadidős szokásokkal foglalkozó statisztikák szerint sereghajtók a mozgásban, és élenjárók a televíziózásban. Az élelmezéstudományi szakemberek egybehangzóan állítják: az ünnepek tradicionális konyhakölteményeit nyugodt szívvel elkészíthetjük, elég csupán néhány egyszerű irányelvet követni annak érdekében, hogy a gasztronómiai műremekek ízletes, de egészségesebb tálalásban kerüljenek az ünnepi asztalra. A súlyuk felett örökké vívódóknak pedig jó hír: az életmódváltás konszolidált formában már az ünnepek alatt elkezdhető!

Magyarországon bevett, de nem túl szerencsés gyakorlat, hogy a legtöbben azzal igyekeznek kimutatni a szeretetüket, hogy megpróbálják halálra etetni a rokonságot - véli Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A szakértő szerint a másik szélsőség az ünnepek alatti teljes édességtilalom. A dietetikus álláspontja szerint nincsenek tilalomfák az ünnepi konyhában. A bejgli például a mák kálium-, kalcium és magnéziumtartalma miatt kifejezetten előnyös választás, az ünnepekkor igen gyakori halétkek szintén javallottak, hiszen ebből az átlag magyar évente csak 2,5 -3 kilónyit, az eredetileg szükséges mennyiség nem egészen tíz százalékát fogyasztja, pedig éves viszonylatban még a hússzoros mennyiség sem lenne túlzás! A kalóriadús majonézes hal a legtöbb ünnepi asztalon megtalálható. Hasznos tipp a hamis majonéz készítése: a főtt tojássárgáját mustárral, citromlével, sóval és fehérborssal keverjük ki, de cukor helyett édesítőszert és csökkentett zsírtartalmú, 12%-os tejfölt adjunk hozzá. Célszerű a halféleségekből a gyerekekre való tekintettel nem csak szálkásakat készíteni. A lényeg, hogy mindent mértékkel fogyasszunk! Törekedjünk a zsírszegénységre, maradjunk meg az egészséges kalóriakeretek között úgy, hogy tiszteletben tartjuk az ünnepek étkezési szokásait is - tehát a megszokott finomságok egyfajta „light” változatát készítsük. 
Célszerű a sütemények elkészítésénél vaj helyett főzött krémeket vagy pudingokat használni. Ha sütésre kerül a sor, lehetőség szerint a teljes kiőrlésű lisztet válasszuk a hagyományos finomliszt helyett. Zöldség és gyümölcs mindig legyen az ünnepi asztalon! A töltött káposztához fogyasztott, átlagosan 2-3 szelet fehér kenyér helyett inkább egy szeletnyi barnakenyeret javasol a szakértő az ünnepi lakomákhoz. Az sem haszontalan és drága, ha a háziasszony kenyérsütő gépet vásárol - ideális ajándékötlet is -, és maga készíti a családja számára a kenyeret, így azt is tudja, hogy mi van benne. 
Az ünnepek neuralgikus pontja a mozgásszegény életmód, amikor is a család tagjai korra és nemre való tekintet nélkül, az ünnepi rohangálást követően kollektívan letelepednek a televízió elé, és mértéktelenül nassolják a finomságokat. Dr. Martos Éva, az Országos Sportegészségügyi Intézet főorvosa úgy véli, nem árt, ha már az ünnepek előtt-alatt teszünk annak érdekében, hogy januárban ne kényszerfogyókúrával indítsuk az évet. A főorvosnő véleménye szerint teljesen felesleges jövőre halasztani az életmódreformot. Így „mindig mától kezdve” lift helyett a lépcsőt használjuk, kicsit távolabb parkoljunk az autóval, és közös séta ürügyén egyeztessük a családtagokkal a megvásárolandó ajándékokat. A mozgásszeretet feléleszthető azzal is, ha a gyerek vagy a házastárs márkás sporteszközt, sportfelszerelést vagy akár fitneszbérletet kap ajándékba.