Vissza a tartalomjegyzékhez

Petrovánszki Zoltán
Ismerkedjünk a tojáslabdás focival

A felületes szemlélődő számára Amerika első számú sportja, a tojáslabdás foci nem más, mint fékevesztett vadak értelmetlen tusakodása. A sportág ismerői viszont tudják, hogy ez egy kifinomult, bonyolult játék. Sokan idáig a szabályok ismeretének hiányában értetlenül figyelték a pályán történő eseményeket. Mivel most már hazánkban is láthatók az NFL (Nemzeti Futball Liga) küzdelmei, egy szabályismertető közzétételével kívánunk segíteni abban, hogy olvasóink is hozzáértőként ülhessenek le vasárnaponként a tévékészülék elé. 


A touchdown-szerzés pillanata… Fotó: Reuters

A pálya méreteit angolszász mértékegységben szokás megadni. Hossza 120 yard (109 m), szélessége 53 yard (49 m). A játékidő 4x15 perc (tiszta játékidő). A második és a negyedik negyed utolsó 2 perce előtt egy úgynevezett kötelező időkérés van. A játék résztvevői: a futballt a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza. De a játék sajátosságából adódóan a csapatokat az edzői stábbal együtt közel 70 fő alkotja. 
A védekező csapat rúgója a saját 30 yardos vonalánál rúgja el a labdát, és ahol a fogadó csapat játékosát a földre viszik, onnan kezdődik a támadás. A támadó alakulatnak mindig 10 yardot kell haladnia 4 próbálkozásból. Ha a harmadik próbálkozásra sem teszi meg a csapat a 10 yardot, választania kell, vagy megpróbálja a negyedik kísérletet (ami azért kockázatos, mert ha nem jönne össze, a másik csapat onnan támadhat). A másik választás - általában ez szokott történni - a támadó alakulat puntere elpuntolja (kézből kirúgja) a labdát. A cél az ellenfél végzónájának elérése (touchdown - TD), ami 6 pontot ér. Ekkor jutalomrúgás következik, ami szinte biztos 1 pont, de hátrányban lévő csapatok szoktak kockáztatni, és újra megpróbálják bevinni 2 yardról. Ha ez sikeres, nem egy, hanem 2 pontot kap a csapat. Pontokat rúgásból is lehet szerezni. Ha 45-50 yardon belül a harmadik kísérlet sem sikerül, akkor jön a mezőny góllehetősége. Amit ha a rúgó sikeresen végez el (a kétágú villa közé lő) 3 pontot kap a csapat. 
Pontokat a védekező csapat is tud gyártani. Ha az irányító passzát lekapják a levegőből (interseption) és befutnak vele, az is TD-nek számít. Valamint ha a támadó csapat játékosa birtokolta, de kiejtette a labdát (fumble). A védekező csapat ezt is visszacipelheti a végzónáig. Még egy lehetősége van a védő egységnek a pontszerzésre. Ha a támadó egység azon játékosát, akinél a labda van, a saját végzónáján belül taglózzák le (safety), ez két pontot ér. Ráadásul a szenvedő félnek még a labdát is vissza kell rúgnia.
Büntetések: A leggyakoribb büntetés a les, ha a védőjátékos hamarabb bemozdul, mint ahogy a labda játékba kerül, akkor csapatának 5 yarddal hátrébb kell mennie a saját végzónája felé. 5-10 yard között büntetik a fogást (holding), illetve, ha valaki belekapaszkodik a másik arcvédőjébe (face mask), komoly büntetések (15-20 yard) járnak a túlzott durvaságért. Az irányítókat kiemelt védelem övezi. A védekező játékos 5 yardon belül csépelheti a fogadót. Ezután csak akkor érhet ellenfeléhez, ha az már birtokolja a labdát. Ha mégis hamarabb teszi meg, akkor passzzavarás miatt a támadó csapat onnan folytathatja a támadást, ahol az eset történt. A támadás befejezése után 35 másodperc van a következő variáció megbeszélésére és az újbóli támadás megkezdésére. Ha ezt túllépik, 5 yard büntetés a „jutalmuk”. 


…majd az azt követő ünneplés Fotó: Reuters