Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Közelebb vagy távolabb Moszkvától?

Ukrajna az elnökválasztás második fordulója előtt áll. Ahogy arra számítani is lehetett, az első forduló két fő esélyese az oroszbarát miniszterelnök, Viktor Janukovics és a Nyugat által támogatott volt miniszterelnök, Viktor Juscsenko lett. Ami pedig az eredményt illeti, utóbbi fél százalékkal előzte meg vetélytársát - ez olyan kis előny, amely nem elegendő a győzelem kihirdetéséhez. Juscsenko nem elégedett az eredménnyel, Janukovics viszont igen - ami érthető is annak fényében, hogy nyáron még csak feleakkora szavazótábora volt, mint a vetélytársának. November 21-én dől el, ki lesz Ukrajna új elnöke.


Ukrán koldus Kijevben. Ki hoz segítséget? Fotó: Reuters

Az elemzők szerint a választási küzdelem legizgalmasabb eseménye a két jelölt televíziós párbaja volt. Ukrajna már negyedszer választ elnököt, televíziós párbajra viszont most került először sor. 
A vitában a szemben álló felek meglehetősen visszafogott és korrekt módon viselkedtek egymással - ami (ezt a választást egyébként kísérő igen heves érzelmekhez képest) váratlan tény sokak számára.
A tévépárbajt a felmérések szerint az ország egyharmada kísérte figyelemmel. Az adás után egy francia közvélemény-kutató alapítvány készített telefonos adatgyűjtést, mely Janukovics látványos előretörését jelezte. Ez megint csak váratlanul ért sokakat. A párbajt Juscsenko stábja indítványozta, és Janukovics eleinte nem volt rá hajlandó. Az a hír is járta, hogy Juscsenkóval ellentétben a mostani miniszterelnök gyenge szónok, papír nélkül nem boldogul. Kiderült, hogy ez nem így van: Janukovics határozottan beszélt. Emellett megpróbálta eloszlatni az ukránok félelmeit a tervezett második - orosz - állampolgárság bevezetésével kapcsolatban. Olyan szóbeszédek terjengtek ugyanis, hogy azokat az ukránokat, akik felveszik az orosz állampolgárságot is, mindjárt elviszik katonának - és irány Csecsenföld. Janukovics kifejtette, hogy ezt az egész kérdést maga a nép fogja eldönteni referendum útján - mint ahogy az orosz nyelv második államnyelvvé tételét is, amely ellen Juscsenko tábora hadakozik.
Érdemes megjegyezni, hogy a második állampolgárság ígérete magától Putyintól származik, aki az első forduló előtt látogatott Ukrajnába. Érthető, hogy egy ilyen gesztus Janukovics esélyeit volt hivatott növelni, mint ahogy a többi látogatása is. Ráadásul - ahogy írják az ukrán lapok - az orosz elnök mostanában „nem üres kézzel” szokott jönni. Az utolsó látogatása során például megnyitottak egy vízi átkelőhelyet Oroszország és Ukrajna között Krímben, amivel jelentősen csökken majd a Közép-Ázsiából és a Kaszpi-tenger melletti környékről behozott áruk szállítási költsége. A másik „ajándék” a Kijev-Moszkva közti vonatút lerövidítése volt - ezentúl 14 óra helyett csak 9 óra lesz egy út. Mindez kétségkívül fontos és szükséges, az ukránok ezt mégis Moszkva Janukovicsnak nyújtott egyértelmű segítségeként értelmezik. Az orosz kormányközeli média csak az ő kampányára szentel figyelmet, míg a másik jelöltnek, Juscsenkónak, ha említésre is kerül a neve, az csakis valamiféle választási szabály megsértése kapcsán történik. Ez pedig meglepő hozzáállás, hiszen ha Janukovics veszít, Oroszországnak nem lesz könnyű dolga az új elnökkel.