Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séf helyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-13.35-ig.

Francia borjúragu

50 dkg borjúhús
5 dkg margarin
5 dkg póréhagyma
10 dkg gomba
10 dkg sárgarépa
10 dkg cukkini
0,5 dl tejszín
3 dkg margarin
3 dkg liszt
15 dkg rizs
fél csomag petrezselyemzöld

Serpenyőben margarint hevítünk, a felkarikázott póréhagymát üvegesre pirítjuk. Közben a borjúhúst egyforma kockákra felvágjuk, rátesszük a hagymára, pároljuk. Pici sót, borsot szórunk rá. Amikor a hús már kicsit megpuhult, rátesszük a gombát, sárgarépát és a cukkinit, és így együtt pároljuk. Főzőtejszínnel sűrítjük, és már készen is vagyunk. Körete lehet burgonyakrokett, párolt rizs. Mi párolt rizst készítettünk, savarin-formába tettük. Jó étvágyat kívánunk!
Borajánlat: tokaji furmint

Linzertallér

30 dkg liszt
5 dkg cukor nélküli gesztenyemassza
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
20 dkg meggydzsem
15 dkg csokoládé
10 szem cukros cseresznye

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Ezt a tésztát mindig forró sütőben kell kisütni. A margarint a liszttel összemorzsoljuk, rászitáljuk a porcukrot, és belekeverjük a gesztenyemasszát. A hűtőben pihentetjük. Pihentetés után márvány nyújtófával kinyújtjuk, kiszaggatjuk, rátesszük a sütőlemezre. A sütőlemezt nem kell bekenni. Megsütjük. Hagyjuk kihűlni a tésztát, ekkor megtöltjük lekvárral, s csokoládéba mártjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Borajánlat: tokaji aszú