Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Európa fátylat borítana a múltra

Borítsunk fátylat a múltra - így lehetne összefoglalni röviden az európai politikai vezetők reakcióit az amerikai elnökválasztásokra azt követően, hogy az amerikai nép az európai közvélemény „elnökváltó” hangulatával mit sem törődve úgy döntött: továbbra is Bush legyen a világ vezető hatalmának első embere.


Bush elnök a Fehér Házban fogadta John Kerry gratulációját. A hatalom központja Fotó: Reuters

Az amerikai elnök eddigi egyik legkeményebb kritikusa, Jacques Chirac francia államfő békülékeny hangot ütött meg az újraválasztott amerikai elnöknek küldött gratulálólevelében, melyben abbéli reményének adott hangot, hogy Bush második ciklusa „jó alkalmat fog adni a francia-amerikai barátság megerősítésére”. „Szoros transzatlanti együttműködés nélkül nem lehet kielégítő választ adni arra a számos kihívásra, amelyekkel szembe kell ma néznünk” - írta a francia elnök, aki „kedves George”-nak szólította amerikai kollégáját. 
Gerhard Schröder német kancellár táviratban gratulált a győzelemhez Bush elnöknek, akinek további együttműködést ajánlott a terrorizmus elleni harcban. Schröder „nagy várakozásokkal” tekint az elkövetkező időszakra, melyben reméli, hogy sikerül a két ország közötti kapcsolatokat megújítani, és így újra közösen fellépni a világot fenyegető kihívásokkal szemben.
Az iraki konfliktusban az Egyesült Államok mögül kihátráló spanyol miniszterelnök, José Luis Rodriguez Zapatero reméli, hogy kormánya „hatékony és konstruktív együttműködést fog kialakítani az Egyesült Államok kormányával és Bush elnökkel, melyben mindkét fél tiszteletben tartja a másik elképzeléseit.
Silvio Berlusconi olasz kormányfő üdvözölte Bush újraválasztását, mivel így lehetővé válik, hogy folytassa azt a politikát, amelynek révén a Egyesült Államok tovább tudja szolgálni a szabadság előmozdításának ügyét a világban. A svéd miniszterelnök, Göran Persson szerint „Európa a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is kritizálni fogja az amerikai elnököt”, akiről azonban nem gondolja, hogy ezt követően nagyobb figyelmet fog fordítani a világ véleményének meghallgatására.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár szóvivője szerint a nemzetközi szervezet „elkötelezett” arra, hogy megtalálja az együttműködés lehetőségét a következő Bush-adminisztrációval is „mindazokban a témákban, amelyekkel az Egyesült Nemzeteknek és a világnak szembe kell néznie”.
Tony Blair brit miniszterelnök a választásokat követően kiadott nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatni fogja az amerikai elnököt a terror elleni küzdelemben. Blair szerint a „szétdarabolódott, megosztott és bizonytalan” világnak össze kell fognia annak érdekében, hogy hatékonyan felvehesse a harcot a terrorizmussal szemben. A világnak fel kell ismernie, hogy pusztán katonai erővel nem fogja tudni megnyerni ezt a küzdelmet, ehhez be kell tudnia mutatni, hogy mekkora erőt hordoznak azok a közös értékek, amelyek védelmében harcol - tette hozzá Blair. Ezért felszólította Európát is és az Egyesült Államokat is arra, hogy „újra erősítsék meg” az iraki háború következtében megtépázott szövetségüket. Ennek érdekében Amerikának is jobban oda kell figyelnie arra, amit a világ többi része mond, de Európának is törekednie kell rá, hogy megértse az amerikai nép döntését. Blair a választásokat követő sajtóvisszhanggal kapcsolatban kijelentette: Európának bele kell nyugodnia abba, hogy az amerikai polgárok ismét Busht választották meg az Egyesült Államok elnökének. Véleménye szerint „szinte hihetetlen” az, amit az európai sajtó megenged magának akkor, amikor ostobának nevezi azt a közel 60 millió amerikait, akik úgy gondolták, hogy továbbra is Bush vezesse az országukat.