Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Csúcs-BUX: túl a 14 000 ponton

Folytatódott a pozitív hangulat a részvénypiacokon, miután bizonyossá vált Bush győzelme az amerikai elnökválasztáson. A kitűnő munkanélküliségi adat is növelte az optimizmust. Folytatódott azonban a dollár gyengülése is, ami viszont a német exportőröknek nem tett jót, hatalmasat zuhant a ZEW konjunktúraindex, a várt 30 pont helyett 13,9 pontra. Gyengén szerepelt a bankszektor néhány vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredmény hatására, erősödtek viszont a gyógyszergyártók és elemzői felminősítésnek köszönhetően az autógyárak is. 

A BUX nagy forgalom mellett folytatta menetelését, a keddi zárócsúcs több mint 3 százalékos emelkedés után 13 771 pont lett kedden, szerdán azonban 14 ezer pont felett is járt az index.
A héten a Mol volt a legnagyobb sztár: a cég gázüzletágát 2,2 milliárd euróért vette meg a Ruhrgas, a hírre 12 000 forintig, több mint 11 százalékot ugrott az árfolyam. Áttörte az 5000 forintos álomhatárt az OTP jegyzése, az elemzők azt várják, hogy a héten napvilágot látó harmadik negyedéves eredményben 100 milliárdot meghaladó rekord profitról ad számot a bankóriás. Közel 11 százalékkal 11 950 forintig drágult a szektortárs FHB is, amelytől szintén kiugróan jó eredményt, 58 százalékos profitbővülést várnak az elemzők. Gyengült a Richter, 3,2 százalékkal drágult viszont a Rába, miután eredménye jobb lett, mint amire a befektetők számítottak. Meghaladta a várakozásokat a DÉMÁSZ negyedéves eredménye is, a papír 1,67 százalékkal erősödött. A kisebb papírok közül 15 százalékkal felfüggesztésig drágult a Fotex jegyzése, és folytatódott a Pannonflax menetelése is.