Vissza a tartalomjegyzékhez

Mentes T. Anikó
A gyermekszobák öltöztetése

Nagy öröm, ha a családba új kis jövevény, gyermek születik. Ennél csak akkor lesz nagyobb az öröm, mikor őt újabb gyermek (gyermekek) követik. A szülőknek a sok-sok öröm mellett bizony nem kis feladatot jelent a gyerekek környezetét úgy kialakítani, hogy az praktikus, lehetőleg ne túl drága, mégis esztétikus, harmonikus legyen. Amit a gyermek lát, megtapasztal maga körül, mintaértékű lesz számára a fiatal- és felnőttkorban is. 


A kislányszoba alap- és sötétítő függönyeinek mintája azonos a párnákkal. A meglévő heverőre csíkos, vidám színösszeállítású vászon ráhúzható ágytakaró készült - könnyen bevethető. (A háttámla borítása külön levehető, ezáltal könnyen tisztítható.) A puff is ebből az anyagból lett behúzva.

Jó esetben a nevelés szerves része az esztétikumra, jó ízlésre, rendre való szoktatás. Ebben fontos szerepet játszik a gyerekszoba vidám, színes textiljeivel, berendezésével, amely nem feltétlenül kell, hogy a drága kategóriába tartozzon. Sok apró ötlettel, a színek, minták ízlésesen összehangolt alkalmazásával kellemes, esztétikus, inspiráló környezetet alakíthatunk ki különböző korú és nemű gyermekeink számára. Arról nem is beszélve, hogy már egy-egy apró részlet megváltoztatása is az újdonság erejével hat, életet hoz a lakásba. 


Fiúszoba: A zöld árnyalataiból, azonos anyagból készült függönnyel, ágytakaróval, párnákkal. Egyszerűen praktikus

Ma már szerencsére a múlté az a felfogás, hogy a kisfiúknak csak a kék, a kislányoknak a rózsaszín, illetve ezeknek különböző árnyalatai a „menők”. Kisbabák részére nagy a kínálat az állatfigurás (macis stb.) textilekben, függönyökben, melyeket ügyes anyukák maguk is elkészíthetnek a babaszobába, de készen is megvásárolhatók a babafelszereléseket árusító üzletekben. Itt egy pillanatra álljunk meg; tanácsos, hogy ne essünk túlzásba a mesefigurás, állatfigurás textilek, kiegészítők alkalmazásánál. Jelzésértékűen lehet használni kisbabák esetében, de ez az időszak gyorsan elröppen, ezért indokoltabb, ha a gyermekszoba textilezésénél hosszabb távon használható anyagokat alkalmazunk. Erre a célra kiválóan alkalmasak a színes, minta nélküli vagy mintás (csíkos, virágos, kockás) anyagok, melyekből függönyt, ágytakarót, párnákat stb. készíthetünk, a maradék anyagokból pedig egyedi darabokat is varrhatunk a patchwork (foltvarrás) technikával. Ez a megoldás több okból is ajánlatos: évekig nem kell cserélnünk függönyt, szőnyeget, kiegészítőket, és ezzel a fajta megtakarítással jobb minőségű, igényesebb, könnyen kezelhető textilekkel öltöztethetjük fel a gyermekszobát. A gyerekek szeretik az élénk, vidám színeket, de vigyázat: a foszforeszkáló, harsány „neonszínek” kavalkádja egyáltalán nem hat rájuk megnyugtatóan. Jó ízléssel, türelemmel, átgondolt szín- és mintaválasztással olyan környezetet teremthetünk számukra, amelyek inspirálóan hatnak ízlésükre és lelkivilágukra. 


Tetőtéri, üvegfallal leválasztott, tolóajtóval nyitható gyermekszoba belülről nézve. A színes, kockás, átlátszó függöny ráncolás nélkül van rászabva az üvegfalra és a háromszög alakú ablakra. A sötétítő függöny az átlátszó függöny kockáinak színkompozíciója alapján készült: zöld (a folyosóvilágítás szűrése), sárga paszpóllal, narancsszínű elkötőpánttal és drapériával. A sötétítő függöny zsinóros szerkezettel egyszerűen kezelhető (A folyosó színfoltja is egyben)