Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Tovább dübörög a BUX-expressz

Az olajár közel 10 százalékos csökkenésének köszönhetően optimizmus tükröződött a világ tőzsdéin. Elsősorban a közvetlenül érintett iparágak, köztük a légiközlekedési szektor szárnyalt, de jól szerepelt a hálózati eszközgyártó Alcatel és a Fran-ce Telecom is a várakozásokat meghaladó eredmények publikálása után. A befektetőket most nem bizonytalanította el sem az amerikai elnökválasztás igen izgalmasra sikerült végkifejlete, sem a vártnál gyengébb, 3,7 százalékos harmadik negyedéves amerikai GDP-adat. 

Jelentős forgalom mellett folytatódott a BUX szárnyalása is, az index 3 százalékot meghaladó emelkedés után új történelmi csúcson, 13 351 ponton zárt kedden.
A BUX száguldását nem akadályozta meg a nyolc hónapos mélypontra süllyedő beszerzési menedzser index publikálása sem, amely mutató a gazdaság lassulására enged következtetni. Az index emelkedését elsősorban a közel 10 százalékkal dráguló OTP-nek köszönhette, a bankóriás árfolyama már az 5000 forintos álomhatárt ostromolja. A kedden napvilágot látott információk szerint a bank szlovákiai leányvállalata megtízszerezte profitját. Jól teljesített a szektortárs FHB is közel 6,5 százalékos emelkedésével. A második vonalban nagy forgalom mellett közel 11 százalékkal erősödött a Pannonplast, a papír kereskedését a hirtelen megugrás miatt fel is kellett függeszteni. A következő két hétben várhatjuk a cégek harmadik negyedéves gyorsjelentéseit, így várhatóan marad a felfokozott érdeklődés a piacon. A befektetőknek még egy jó hír a végére: a parlament megszavazta, hogy nulla százalékos marad jövőre is az árfolyamnyereség-adó kulcsa.