Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Melegházasság: Nem

A melegházasság engedélyezéséről is szavaztak az elnökválasztás napján tizenegy amerikai államban. Az érintett államok polgárai jelentős arányban - életkortól, bőrszíntől és jövedelmi szinttől függetlenül - igennel voksoltak arra az alkotmánykiegészítésre, amely a házasságot kizárólagosan egy férfi és egy nő szövetségének nyilvánítja. A tilalom megakadályozza, hogy a közvélemény elutasítása ellenére bírák és jogászok kiskapukat nyissanak az egyneműek házasságkötése előtt.

A tizenegy állam közül egyetlen helyen volt szoros a népszavazás eredménye - Oregonban -, ahol a melegszervezetek a győzelem reményében a legtöbb energiát és pénzt fektették az alkotmánykiegészítés elleni kampányba (összesen 2,8 millió dollárt), de ott is 57-43 százalékos arányban fogadták el a javaslatot, amely az összes többi államban legkevesebb 60 százalékot kapott. A legtöbben Mississippiben támogatták az alkotmánykiegészítést, ahol elsöprő többség, 86 százalék voksolt mellette.
Az igény, hogy az egyes államok alkotmányába bekerüljön a melegházasságokat tiltó kiegészítés, májusban merült fel, miután Massachusetts államban a melegek jogot kaptak a házasságra annak a legfelsőbb bírósági döntésnek az eredményeként, amely alkotmányellenesnek minősítette a házasság heteroszexuálisokra való korlátozását. Az ítélet után Gavin Newsome San Franciscó-i polgármester utasítást adott a házassági engedélyek kiadására meleg párok számára is, azzal a kommentárral, hogy a kaliforniai alkotmány sem engedi meg az ilyesfajta megkülönböztetést. Több más államban, köztük New Yorkban és Oregonban hasonló intézkedéseket hoztak a helyi hatóságok. Oregonban tavasszal több ezer homoszexuális párt adtak össze hivatalosan, a San Franciscó-i példa nyomán. Bár San Franciscóban augusztusban négyezer melegházasságot érvénytelenítettek, az oregoni legfelsőbb bíróságnak még döntenie kell az ottani mintegy háromezer meleg pár jogállásáról.
Az év eleji események hatására megmozdultak a melegházasságot ellenzők, akiknek sikerült elérniük, hogy az alkotmánykiegészítésről szóló kérdés felkerüljön a november 2-ai szavazólapokra - igyekezve elejét venni annak, hogy a kaliforniai és massachusettsi döntésekhez hasonlóan más államokban is alkotmányellenesnek minősítsék a házasság hagyományos értelmezését. Az aktivisták következő célja szövetségi szinten is elérni, hogy alkotmánykiegészítés tiltsa meg az azonos neműek házasságkötését, annak ellenére, hogy a próbálkozás egyszer már kudarcot vallott: a szenátusban és a képviselőházban nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. 
A melegjogi aktivisták számítottak a vereségre. A szavazást kísérő „exit poll” is azt mutatta, hogy életkortól, bőrszíntől és jövedelmi szinttől függetlenül széles rétegek támogatták az alkotmánykiegészítést mind a tizenegy államban. Különösen nagy arányban szavaztak mellette a konzervatívok és a gyakorló hívők. Michiganben és Ohióban főleg a demokraták és a liberálisok szavaztak az alkotmánykiegészítés ellen, Arkansasban azonban éppen a magukat demokratáknak és liberálisoknak vallók támogatták azt.