Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bush négymillióval jobb

„Rekordokat döntő számban szavaztak az amerikaiak” - állapította meg George W. Bush, az Egyesült Államok újraválasztott elnöke győzelmi beszéde első mondatában. Természetesen ugyanerre a következtetésre jutottak az elemzők is, akik szerint a hatvan százalékot megközelítő részvétel 1968 óta a legmagasabbnak tekinthető - ez azt jelenti, hogy mintegy 120 milliónyian vették a fáradságot kedden, hogy a szavazóhelyiségeket felkeresve voksoljanak a két jelölt egyikére.


Demokrata partvidékek, republikánus szárazföld Fotó: Foxnews

Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy négy évvel ezelőtt, amikor Al Gore demokrata jelölt hajszálnyira maradt alul a most újraválasztott Bushsal szemben, 54 százalékos volt a részvételi arány, azaz körülbelül 105 millió amerikai szavazott. Clinton elnök 1996-os újraválasztásakor a szavazásra jogosultaknak mindössze 49 százaléka járult az urnákhoz, négy évvel korábban azonban, amikor Clinton legyőzte az idősebb Busht, valamivel több mint 55 százalékos volt a részvétel. Az idei választásokon több állam - köztük Florida, Georgia, Dél-Karolina, Tennessee és a Washington fővárost magában foglaló Columbia Kerület is részvételi rekordot állított fel. 
George Bush személye mindkét oldal részvételi hajlandóságát jelentősen befolyásolta. Támogatói szavazatukkal is egyetértésüket fejezték ki a hagyományos értékrend, az erőskezű vezetés, a terrorizmus ellen vívott háború ügyében, míg ellenfelei az elhúzódó iraki háború, az államadósság, a túlságosan konzervatív értékrend miatt aktivizálták magukat. 


Bush támogatói Washingtonban örülnek a győzelemnek Fotó: Reuters

Az elnök újraválasztásában - az „exit pollok” eredményei szerint - jelentős szerepet játszott pártja konzervatív szavazóbázisa, valamint a spanyol ajkú, a városi, a katolikus és a női szavazók. Bush összesen körülbelül 3,5 millióval kapott több szavazatot, mint ellenfele, a demokrata párti John Kerry. Ezen belül a női szavazók 48 százaléka voksolt rá, ami 5 százalékos növekedést jelent a 2000. évi eredményhez viszonyítva. Miközben a spanyol ajkúak szavazatainak csak 44 százalékát sikerült megszereznie - szemben Kerry 53 százalékával -, közülük a négy évvel ezelőttihez képest így is 9 százalékkal többen szavaztak bizalmat Bushnak. Ez jelentős előnyt hozott számára Floridában és Új-Mexikóban, ahol nagy számú spanyol ajkú lakosság él. 


Néhányan az utolsó pillanatig Kerry győzelmét várták Fotó: Reuters

A republikánus jelölt öt ponttal többet szerzett meg a katolikusok szavazatai közül, mint Kerry, annak ellenére, hogy a demokrata jelölt katolikus vallású, Bush pedig protestáns. Ebben minden bizonnyal szerepet játszhatott az is, hogy Kerry az elmúlt években szenátorként megszavazta a legradikálisabb liberális javaslatokat is az abortusszal és a melegházassággal kapcsolatban, és álláspontja morális kérdésekben élesen szemben áll az amerikai társadalom többségének nézeteivel. Ma minden második katolikus hívő érzi úgy Amerikában, hogy Kerry nézetei és szavazatai az abortusz és a homoszexualitás kérdésében ellentétesek az egyház tanításaival. Denver érseke a választás előtti napokban jelentette ki, hogy egy katolikus hívő számára egyenesen bűn, ha rá szavaz. Bush elnök ezzel szemben különösen jól szerepelt a rendszeresen templomba vagy gyülekezetbe járók között. Döntő jelentőségű volt, hogy az idei választáson közel négy millióval többen mentek el szavazni az evangéliumi protestánsok, akik között Bush hívei kétszer annyian vannak, mint Kerry támogatói.
A városi lakosság szavazatainak 45 százaléka jutott Bushnak, ami 10 százalékkal több a 2000. évinél. A négy évvel ezelőttinél 6 ponttal jobban szerepelt a zsidó szavazók között is, akiknek háromnegyede így is Kerryre adta le voksát. Az exit poll arra is rámutatott, hogy a muzulmán vallású amerikai választópolgárok túlnyomó többsége - több mint 90 százaléka - John Kerryre szavazott, öt százalék a harmadik jelöltet, Ralph Nadert preferálta, míg Bushra egyetlen százalék szavazott csupán. 
A közvélemény-kutatások összegzése rámutatott: azok, akik elsősorban a terrorizmus kérdését és a morális megfontolásokat tartották szem előtt, nagyobb arányban szavaztak Bushra, míg a gazdaság és az iraki háború problémái alapján ítélők John Kerryt részesítették előnyben.