Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács Ibolya Anna
Tökkelütött ünnep

Hogyan használjuk ki legjobban ködgépünket? Hol találjuk meg a legfélelmetesebb hatást keltő betűtípusokat a Halloweenre küldendő üdvözletekhez? Esetleg igazán valóságosnak tűnő temetővel szeretnéd elkápráztatni - vagy éppen őrületbe kergetni - a szomszédokat a kertedben, többet szeretnél tudni a sütőtökről, töklámpáskészítő szakemberré képeznéd magad, vagy hátborzongató sztorikat olvasnál Halloween estéjén? Mindehhez biztosan találsz segítséget a Halloweent körülvevő milliárdos - persze dollármilliárdos - üzlet révén. 


Tökéletes tökök a végzetük előtt Fotó: Reuters

Kevesen vannak tisztában a pogány eredetű ősi ünnep valódi mibenlétével, annak ellenére, hogy a Halloween tényleg hatalmas üzlet - világszerte csak a karácsony vetekszik vele a bevétel tekintetében. Ugyanakkor nem az ünnep bensőségessége vonzza azokat, akik horrorba illő jelmezekben ijesztgetik egymást a Halloween-partikon, vagy éppen „trick or treat”-et játszva zörgetnek be a szomszédokhoz. Az október 31-én elszabaduló őrület mögött nagyon is anyagi érdekek húzódnak - igaz ez a hagyományt elterjesztő angolszász világra éppúgy, mint az azt szinte kritikátlanul befogadó és tovább éltető Kelet-Európára. 
A gyökereket tekintve a Halloween többféle, egymástól időben is eltérő hagyományból ered. Számos ősi kultúra képviselői hittek abban, hogy a tél közeledtével, a nap elerőtlenedésével a gonosz ereje lesz úrrá a világon. Élők és holtak, anyagi és szellemi világ között elmosódnak ilyenkor a határok, tér és idő törvényei érvényüket vesztik. A kelta hagyomány szerint ilyenkor még egyszer visszatérnek a holtak szellemei, hogy elfoglalják az élők testét, mielőtt végleg a holtak birodalmába távoznának. Nem is csoda, hogy ezért ijesztő jelmezekbe öltözött emberek vonultak fel, hogy kiáltásaikkal elriasszák a szellemeket, akik hitük szerint képesek voltak embereket gyötörni, gyermekeket lopni, tönkretenni a vetést, vagy éppen megölni a háziállatokat. A házukból kilépők által viselt félelmetes maszkok néha azt a célt is szolgálták, hogy a szembejövő szellemeket megtévesztve azt a benyomást keltsék, hogy ők maguk is közéjük tartoznak. 
A 7. században, miután a katolikus egyház számára november elseje mindenszentek ünnepe lett, a kelta Samhain ünnep keresztény jelmezben szivárgott be a naptárba. Az ünnep előestéje, a mindenszentek napja, majd a néhány évszázaddal később megalkotott november 2-ai halottak napja együtt jó alapot adott a pogány tradíciók túléléséhez. Az Újvilágba - ahol ma a legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyben a legnagyobb üzletet is jelenti - az ír bevándorlók csempészték be a Halloweent. Itt is elsősorban a déli államokban kezdett terjedni, összefonódva a bennszülött indiánok és más etnikumok különféle szokásaival; északon a szigorú protestáns etikával átitatott kultúra kevésbé volt fogékony a gonosz szellemekbe vetett hiten alapuló pogány ünnepre. A Halloween szekularizációja és elüzletiesedése már huszadik századi vívmány: bár az egyházi ünneptől mára teljesen elszakadt, szellemi tartalmáról ugyanez nem mondható el, ezt mutatják a halottkultusz erőteljes hatására utaló kedvenc motívumai, a csontvázak, boszorkányok, denevérek, gonosz arcú töklámpások stb. 
A Halloween estéje, október 31-e ma Amerikában a második „legbulizósabb” nap (természetesen a szilveszter este után), különösen a második világháború után született, nagy létszámú, úgynevezett „baby-boom” nemzedék számára. Rajtuk és mára lassan felnőtt gyermekeiken keresztül olyan jó bevételre tesznek szert a korábban csak a klasszikus nyári szezonban nyitva tartó vidámparkok, hogy az utóbbi években megéri meghosszabbított nyitva tartással dolgozniuk, és különleges Halloween-attrakciókat szervezniük. Felénk ez még nem honosodott meg, Amerikában azonban egyre-másra állnak rá a parkok a jó üzletre. A menedzserek szerint október mostanában legalább olyan jó forgalmat hoz, mint a július és augusztus. A Los Angeleshez közeli Knott’s Berry Farm vidámparkjába például idén ezer embert alkalmaztak csak az októberi forgalom lebonyolításának gördülékenyebbé tételére, közülük százat arra, hogy barangoló szörnyekként ijesztgessék a természetesen nem teljesen gyanútlan vendégeket. Ugyanitt csekély 499 dollárért olyan VIP jegyet is lehet vásárolni, amely mentesít a többórás várakozás alól a kísértetek járta labirintus előtt. Igaz, ebben az árban már benne foglaltatik egy éjszaka szállás is, valamint a horrorisztikus élmények előtt felszolgált ízletes vacsora.
Hasonlóképpen speciális októberi programokkal és extra alkalmazottakkal igyekszik felzárkózni a floridai Universal Studios két parkja is Orlandóban, ahol az elmúlt év során folyamatosan harminc ember tervezte az októberi szórakoztatást. Felépült hét kísértetház, és kukoricaföldet telepítettek, hogy az ott kivágott labirintusban lappangó rémalakok lephessék meg a borzongásra vágyókat. A parkok nappal a hagyományos módon működnek, estére pedig átalakulnak a horror szentélyeivé: mindkét orlandói park vezetése sietett leszögezni, hogy ezt nem családi szórakoztatásnak szánják - csak a szülőket várják, esetleg a nagyon bátor gyerekeket.
Mindehhez képest már békés távoktatásnak tűnik az interneten elérhető „töktanfolyam” - csakhogy ne maradjunk tudatlanok Halloween, és különösen sütőtök ügyben. A komplett kínálatból mindenki kiválaszthatja, mit szeretne megismerni: a töklámpáskészítés történetét, az elkészítés hagyományos vagy éppen egyedi módjait, a sablon után készített lámpásokat, vagy esetleg ahhoz keres tanácsot, hogyan lehet meghosszabbítani egy-egy jól sikerült lámpás élettartamát. Szintén jó tanácsokat kaphatunk a tökéletesre vájt töklámpások előnyös fotózásához, illetve méltó temetési szertartásuk megszervezéséhez is.