Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Aggódnak a befektetők az olajárdrágulás miatt

Az olajár újabb történelmi csúcsra, 54,4 dollárra emelkedett, aminek nem örültek a befektetők. A fekete arany 70 százalékkal drágult az idén, ami már komoly inflációs és növekedési aggodalmakat vet fel. Az októberi német befektetői bizalmi index több mint egy éve nem látott értékre zuhant. Az olajkitermelésben érdekelt vállalatok befektetői persze örülhettek, nem így a légitársaságok és a szállítócégek. Rossz idők járnak a gyógyszergyártókra is, a Merck mélyrepülése folytatódott, de esett a versenytárs Pfizer jegyzése is, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a konkurens készítménye hasonló sorsra jut.

A BUX dacolva a nemzetközi negatív befektetői hangulattal tovább folytatta menetelését. Bár a 13 000 pontos határt hét közben kétszer is áttörte, végül 0,6 százalékos emelkedés után 12 907 ponton zárt.
Az index értékét a Mol szárnyalása tudta a pozitív tartományban tartani, az olajcég újabb hétszázalékos erősödés után 10 700 forinton zárt, de születtek üzletek 11 000 forint felett is. Hasonló mértékű emelkedést csak a Danubius részvényei produkáltak a héten, a szállodalánc jegyzése négyéves csúcsra ugrott a hétszázalékos drágulásnak köszönhetően. Áttörte a 10 000 forintos lélektani határt az FHB és az Egis jegyzése is, blue chip párjaik, az OTP és a Richter viszont eséssel zárták a hetet. Újabb 15 százalékot zuhant a NABI jegyzése. Bár az első féléves értékesítési adatok jelentősen meghaladták az előző évit, a többségi tulajdonos Első Magyar Alap 2005. januári végelszámolásáról szóló hírek újabb nyomást jelentettek a részvény árfolyamára.